Salmobreed Salten AS, eies av Benchmark Genetics, og åpnet sitt landbaserte stamfisk- og rognanlegg i Sørfjorden offisielt i mai i fjor. Åpningen ble foretatt av den velkjente finansaktøren Johan H. Andresen.

Siden mai 2019 har det vært en gradvis økning i produksjonsvolumet, og målet er etter hvert å nå en årlig produksjon på cirka 150 millioner rognkorn, som er det maksimale som anlegget er dimensjonert for, opplyser selskapet i en pressemelding om dagens store milepæl for dem.

Den historiske rogna gikk til Blom Fiskeoppdrett, som en del av partiet på i underkant av en halv million rogn, og avreisen ble feiret med marsipankake i Sørfjorden i Salten, Nordland.

KAKEKLAR: Bildet ble tatt ved avgang fra Sørfjorden i går og viser rognkassene som står klar med rognkorn 100 millioner - samt kaken til feiringen. Foto: Salmonbreed Salten

Klaus Nyhammer, som er produksjonssjef for smolt hos Blom Fiskeoppdrett, syntes det er artig at det nettopp er dem som fikk levert 100 millioners rognkornet:

– Nå skal vi ta over «stafettpinnen» og sikre at rogna blir ivaretatt på best mulig måte fra klekking frem til sensommer 2021, når smolten skal settes i sjøen, uttaler Nyhammer i pressemeldingen.

For ordens skyld får vi tilføye at det går fram av meldingen at det ble kake også hos Blom og ved Benchmark Genetic’s hovedkontor i Bergen.

– Vi har fått spesialbestilt kaker med rognkorn for anledningen. Det er viktig å markere gode hendelser som dette både for anlegget, som har gjort en fantastisk innsats i å utvikle driften, og sammen med kunden vår, sier selskapets regionsleder for salg i Sør-Norge, Kate F. Stenerud.