I en pressemelding torsdag erklærer Bodø Lufthavnutvikling og Widerøe at de er kommet i mål med det de omtaler som en milepæl:

– I over fire år har det vært arbeidet for å få til frakt av sjømat med fly fra Bodø Lufthavn til de internasjonale markedene verden over. Og torsdag landet det første flyet i Bodø og skal ta med seg sjømat direkte til Midtøsten og videre ut i til de asiatiske sjømatmarkedene, uttaler selskapene.

Jubler

Bodø Lufthavnutvikling, som er eid av Bodøregionens Utviklingsselskap, etablerte dette flyfraktprosjektet i 2018, i samarbeid med kommunen. Widerøe Ground Handling ble med i prosjektet året etter.

– Det umulige er ikke umulig, det tar bare litt lenger tid. Vi greide det, og nå er vi i gang, uttaler administrerende direktør i Bodø Lufthavnutvikling AS, Elnar Remi Holmen, i pressemeldingen.

Han omtaler det som imponerende at Qatar Airways valgte å satse i Bodø. Han retter også skryt mot Widerøe Ground Handling og Avinor, Bodø kommune.

– Og heiarop fra Salmon Center, Edelfarm, Nova Sea, Kvarøy Fiskeoppdrett og Cermaq, så har vi lykkes med å få dette til, fortsetter Holmen.

Landet torsdag

Ifølge pressemeldingen landet det første sjømatflyet i Bodø torsdag, der det ble lastet med 60 tonn fersk laks, før det satte snutem mot Doha klokken 15.10. Fremover er det planlagt to ukentlige avganger (tirsdager og torsdager) fra Bodø med laks. Widerøe Ground Handling er ansvarlig for mottak, pakking og klargjøring av laksen, før den sendes ut og lastes om bord i flyene.

– Det er gøy at vi nå er i mål med første flyet fra Bodø. Det har store verdier for selskapene som eksporterer sjømat. Fisken kommer raskere ut til markedene, og i tillegg fører dette til reduserte klimafotavtrykk og færre trailere langs nordnorske veger. Vi er utrolig glade for å bidra til denne fantastiske muligheten, sier Kjell Ivar Maudal, kommersiell direktør i Widerøe Ground Handling, i pressemeldingen.

Selskapene opplyser om at de har investert betydelig i terminalinfrastruktur og utstyr for å legge til rette for flyfrakt i årene fremover.