Det kommer fram av en pressemelding fra partene tirsdag.

Dispensasjonen fra Mattilsynet betyr i praksis at man slipper å ta fisk opp av merden hver uke - og optimaliserer driften og bedrer fiskevelferden.

Teknologiselskapet Aquabyte har hatt suksess med sin maskinlæringsteknologi for automatisk lusetelling, og de peker på at det til nå har vært utfordrende for kunder at det i tillegg har vært påkrevd å telle lakselus manuelt i henhold til Luseforskriften.

- Det at man hos Mattilsynet nå åpner for dispensasjon til å telle lakselus automatisk, er etterlengtet. Vi kan nå bruke ressursene vi tidligere har brukt på manuell telling til andre oppgaver, sier Håvard Olsen hos Kvarøy Fiskeoppdrett, i pressemeldingen.

- Betyr mye for fiskevelferden

Også hos Seløy Sjøfarm er man fornøyd.

- Det å kunne få dataene kontinuerlig uavhengig av vær og vind har vært en drøm i flere år og denne teknologien vil forhåpentligvis gi oss dette og mer til, uttaler Jan Erik Jakobsen hos Seløy Sjøfarm, i meldingen.

Jan Erik Jakobsen, daglig leder i Seløy Sjøfarm Foto: Agnar Berg

Aquabyte har kunder langs hele kysten og alle kan nå søke om dispensasjon fra manuell lusetelling, slik Kvarøy Fiskeoppdrett og Seløy Sjøfarm har gjort.

- Dette er en historisk dag for maskinlæring og automatisering av prosesser i havbruk. Det er også en god dag for fiskevelferd, da det vil bety betydelig mindre håndtering av fisk, uttaler Hans Runshaug hos Aquabyte.

Avansert teknologi

Han legger til at selskapet er stolte over å ha det første godkjente systemet for automatisk lusetelling.

- Arbeidet med dette begynte for over to år siden, og det er et stort nybrottsarbeid som er blitt gjennomført. Aquabyte har blitt mottatt positivt og konstruktivt av Mattilsynet hele veien. Teknologien er avansert og omfattende og det er krevende å sette seg inn i dette med tilstrekkelig trygghet for at resultatene, altså telling av lus gjennom automatisert teknologi, er minst like nøyaktig som manuell telling. Dette er nå dokumentert, avslutter Runshaug i meldingen.

Eide Fjordbruk søkte for øvrig om dispensasjon for automatisk lusetellling i fjor, men trakk senere søknaden sin.

_________________________________________________________________________________________________

Lyst til å lese flere saker om havbruk og sjømat? Klikk HER for tidsbegrenset abo-tilbud på IntraFish.no: 300 kroner for 3 måneder.