- Et halvt år etter at den elektriske fôrtørken og varmepumpene ble satt i drift, konstaterer vi at prosjektet leverer akkurat som forventet og har fjernet så godt som alle lokale CO2-utslipp ved fabrikken. I tillegg er energiforbruket redusert med 75 prosent, skriver kommunikasjonssjef Kjartan Mæstad i Cargill i en e-post til IntraFish.

Prosjektet inkluderer verdens største vertikale fôrtørkemaskin av sitt slag og fire store varmepumper som gjenvinner store deler av varmen som brukes til å tørke fôret.

– Anleggets energibruk kan komme under 200 kWh per tonn i høysesongen. Dette er noe av det beste som er registrert i vår bransje. Cargill har fått mye ny kunnskap og erfaring som er etterspurt i andre deler av selskapet, uttaler prosjektleder Jan Helge Førde - som leverte dette prosjektet på tid og under budsjett, ifølge Mæstad.

Førde sender nå inn sluttrapport til Enova som har støttet prosjektet med 33 millioner kroner av en total kostnadsramme på 80 millioner.

Her konstateres det blant annet at gassforbruket er redusert med 98 prosent. Nå brukes gass bare i oppstartsfasen ved kaldt anlegg og som back up ved driftsforstyrrelser.

Videre er energiforbruket på denne produksjonslinjen redusert med 75 prosent, noe som medfører at det totale energiforbruket ved fabrikken går ned med 20 prosent -– eller 15 000 000 kWh.

Deler av den nye tørken med 15 vertikale dekk eller etasjer. Foto: Moloen Media

Reduksjonen i klimagassutslipp er beregnet til 3.000 tonn CO2-ekv/år.

– Denne nye fôrtørken viser at enhver industriell prosess som kan elektrifiseres bør elektrifiseres. Cargills bruk av industrielle varmepumper med høy kapasitet og høy varme på Bergneset, er etter vårt syn den første applikasjonen av mange kommende prosjekter rundt om i verden som vil bruke denne metoden til å tørke mat så vel som fôr. Bare ved å ta i bruk elektrifisering og varmepumper, kan man gjøre 1 MWh med bærekraftig elektrisitet fra vind-, sol- eller vannkraft om til 3- 4 MWh industriell varme. Framskrittet ligger i å gjenvinne overskuddsvarmen fra fôrtørken og gjenbruke varmen i selve tørkeprosessen, noe som kan gjøres med å tilføre relativt lite elektrisk kraft, uttaler Sander Geelen, som er administrerende direktør i Geelen Counterflow som leverte den spesialdesignede vertikale fôrtørkemaskinen.

Varmepumpene i den nye varmepumpehallen. Foto: Kjartan Mæstad

­Seniorrådgiver Marit Sandbakk i statlige Enova uttaler i eposten at de følger utviklingen hos Cargill Bergneset med stor interesse.

- Den nye prosesstørken for fiskefôr er en type teknologi som ikke er prøvd i full skala tidligere, og derfor representerer et betydelig innovasjonsmessig sprang. Teknologien åpner for betydelige reduksjoner i lokale CO2-utslipp og energibruk, og løsningen har et betydelig spredningspotensial både nasjonalt og globalt.

Fôr tørkes gradvis mens det slippes ned fra det ene dekket til det andre i den 15 dekk store vertikale tørken. Foto: Moloen Media