I en pressemelding onsdag melder Fürst Medisinsk Laboratorium at de har kjøpt PatoGen, og sitter på hundre prosent av aksjene i selskapet.

– Fürst har lang og god erfaring med effektiv laboratoriedrift, men har fram til dette kjøpet hatt begrenset eksponering innen markedet for forebyggende og diagnostiske analyser på fisk. Fiskehelse er et attraktivt marked for vekst både nasjonalt og internasjonalt, uttaler administrerende direktør i Fürst, Håvard Selby Ebbestad.

– Spennende aktør

Til IntraFish sier PatoGen-sjef Jørn Ulheim at han ser på kjøpet som en god løsning for dem.

– De er en spennende aktør som jobber med tilsvarende analyser innen forebyggende diagnosistikk for mennesker. De har sett at vi er sammenlignbare, og at de kan anvende sin kunnskap innen oppdrett. Vi er også sikre på at de kan lære litt av oss. Det vi gjør innen fisk er vel så langt fremme, sier han.

PatoGen leverer forebyggende og diagnostiske analyseresultater til bruk i fiskehelse i Norge og i Skottland. Selskapet har avdelinger i Ålesund, Oslo, Bodø og i Oban i Storbritannia. Selskapet ble grunnlagt i 2005 og har i dag omtrent 60 ansatte. Omsetningen i 2020 lå på rett under 100 millioner kroner.

– Dette er en gründerreise som tar slutt etter 16 år, og nå går vi over i et nytt kapittel, sier Ulheim.

Selskapet vil fortsatt drives fra Ålesund.

Forblir norskeid

Ebbestad i Fürst opplyser om at deres ambisjon er at PatoGen skal være oppdretternes førstevalg når det kommer til analysetjenester og diagnostiske tjenester. Fürst presiserer at PatoGen vil fortsette å være et uavhengig selskap uten bindinger til andre produkter som tilbys til havbruksnæringen også etter kjøpet.

– Det er bra for norske oppdrettere at vi er uavhengig eid. Vi leverer veldig presis og delvis sensitiv informasjon om helse, og da står det seg best at vi er helt uavhengig av andre produkttyper. At vi kan garantere overfor myndigheter og oppdrettsaktører at vi er helt uavhengig er en av de sterke punktene våre, sier PatoGen-sjefen.

Ulheim i PatoGen forteller at han også er storfornøyd med at selskapet forblir norskeid.

Fürst driver gjennom sitt medisinske laboratorium på Furuset i Oslo med diagnostisk aktivitet innen blant annet medisinsk biokjemi, klinisk farmakologi, mikrobiologi og patologi. Ifølge pressemeldingen analyserer de i hovedsak prøver fra fastleger og privatpraktiserende spesialister i hele Norge. Selskapet ble startet i 1950 av Valentin Fürst. Selskapet har nær 450 ansatte og hadde i 2019 en omsetning på 815 millioner kroner.