Nye anlegg kan nå starte opp umiddelbart etter at anlegget er ferdig og klar for produksjon.

– Vi fjerner nå kravet om at det skal utstedes brukstillatelser som en del av kravene til å oppfylle teknisk standard for landbaserte oppdrettsanlegg. Dette er en viktig og god forenkling fordi utstedelse av brukstillatelser er ressurskrevende for både næring og forvaltning, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik i en pressemelding.

Forenkler til beste for alle parter

Dagens krav er at alle anlegg skal ha slik brukstillatelse før de kan tas i bruk, og at eksisterende anlegg må skaffe seg brukstillatelse innen 1. januar 2021.

– Kravene til brukstillatelser som en del av kravene til å oppfylle teknisk standard har gitt næringen usikkerhet for når nye anlegg eller deler av anlegg kan tas i bruk, og et unødvendig byråkrati for forvaltningen som behandler disse søknadene. Forenklingen innebærer også en enklere oppfølging av regelverket for myndighetene, sier Nesvik.

Trenger ikke å vente på direktoratet

Forskjellen blir at nye anlegg kan starte opp umiddelbart etter at anlegget er ferdig og klar for produksjon, uten å måtte vente på at Fiskeridirektoratet har utstedt brukstillatelse.

Videre trenger ikke eksisterende anlegg å ta hensyn til saksbehandlingstiden til Fiskeridirektoratet når de skal lage den rømmingstekniske rapporten, slik de ville måtte gjort om de skulle ha en brukstillatelse innen 1. januar 2021.