Det opplyser Norges sjømatråd i en melding mandag.

Andreas Thorud kjenner landet godt, snakker flytende kinesisk og har erfaring fra sjømatnæringen.

Thorud starter til sommeren, og han gleder seg til å ta fatt på oppgavene.

– Globalt sett er det kinesiske markedet et av de mest dynamiske og spennende markedene man kan jobbe med. Sett dette opp mot viktigheten av sjømatnæringen i Norge, og mål om videre vekst i internasjonale markeder, så er dette rett og slett en utrolig interessant jobb med et stort ansvar, uttaler Thorud i meldingen.

Selv så jobber han allerede i Kina, og bor der med kone og ett barn.

– Jeg har hatt en relativ lang fartstid her, og har de siste ti årene jobbet for Aker Biomarine med fokus på salg og utvikling av krillprodukter. Jeg er utrolig takknemlig for alt det jeg har lært fra Aker Biomarine, og jeg vil påstå jeg har gått en av de beste skoler, hva gjelder mulighet til å bygge marked med konsument i fokus selv fra et B2B-ståstednivå, samt markedsføre bærekraftige ingredienser fra havet fra en norsk bedrift.

Godt utrustet

Thorud har en lang utdannelse bak seg. Han har en grad i eksportmarkedsføring fra BI/NMH, samt en mastergrad i Contemporary China, med fokus på kinesisk økonomi fra Nanyang Technological Universty i Singapore.

– Jeg har også studert kinesisk, og sett at denne språkkompetansen gir en ekstra dimensjon i å kunne kommunisere, samt få en god forståelse av ulike situasjoner. Det gjør at jeg kan møte Kina på hjemmebane, legger han til i meldingen.

Han vet at Kina kan være et utfordrende marked når det kommer til eksport av sjømat, men det skremmer ikke:

– I et så potensielt stort marked som Kina, vil man alltid komme over utfordringer, store og små. Jeg tror det viktigste er å virkelig omfavne de utfordringer man møter med en optimistisk og fleksibel tilnærming, for deretter å jobbe sammen som et godt team for å løse dem, sier han i meldingen om den saken.

Mens det globale markedet for laks økte med 10 prosent i fjerde kvartal i fjor, ble markedet i Kina og Hongkong halvert til 15.300 tonn.

Glad for å ha ham med

Børge Grønbech, direktør for Globale operasjoner hos Sjømatrådet, er glad for nyansettelsen.

– Jeg er svært fornøyd med å få Andreas Thorud med på laget vårt. Kina er et komplekst og viktig vekstmarked for norsk sjømat. Med Andreas sin lange fartstid i Kina, gode kjennskap til kinesisk språk og kultur og brede erfaring fra områder av betydning for Sjømatrådets markedsarbeid, får vi en kapasitet i Andreas som vil gi sjømatnæringen og Sjømatrådet et godt grunnlag for å styrke det målrettede og gode arbeidet som Victoria Braathen har hatt ansvaret for de siste årene, avslutter Grønbech.