Tirsdag 22. oktober ble selskapet rammet av et anleggshavari på lokalitet Kveitholmen i Lurøy kommune i Nordland.

- Årsaken til havariet er fortsatt ikke nærmere klarlagt, utover det faktum at deler av fortøyningsarrangementet har gitt etter for naturkreftene, skriver styreleder Thomas Andreassen i en pressemelding.

Havariet skjedde under det kraftige uværet på Helgeland tirsdag.

Selskapet har gjennom natta og morgentimene fått avklart at hendelsen mest sannsynlig ikke innebærer en større en rømming, slik selskapet først fryktet. Den endelige avklaringen på om det er rømt fisk, og eventuelt omfang, vil først være klart når fisken i mærene er talt opp.

Lovundlaks jobber videre som om det kan ha skjedd rømming, og gjenfangstgarn er satt ut i området rundt anlegget.

Hendelsen har medført at det er et betydelig antall død fisk på lokaliteten, men uten at volumet ennå er klarlagt.

Kveitholmen. Foto: Lovundlaks

- Dette er svært uheldig, først og fremst ut fra et dyrevelferdsmessig perspektiv, samtidig som det medfølger økonomiske konsekvenser. Lovundlaks håndterer situasjonen fortløpende, og har satt inn alle ressurser for å få gjennomført nødvendige tiltak. Gjenværende fisk i de hardest rammede mærene vil bli slaktet ut fortløpende, mens død fisk i anlegget vil bli samlet opp og håndtert, skriver styreformannen.

Det har gjennom det siste døgnet vært satt i verk en stor operasjon med Lovundlaks’ egne ansatte og ved hjelp av innleid bistand.

- Jeg er imponert over den innsatsen som er lagt ned av mannskapene for å stabilisere situasjonen på lokaliteten. Jeg er også glad for at mannskapenes liv og helse er ivaretatt under de krevende forholdene, skriver styreleder Andreassen.

Arkivbilde fra en godværsdag: Brønnbåten «Ro-North» på Lovundlaks’ lokalitet Kveitholmen. Øya Tomma i bakgrunnen. Det er ei øy i Nesna kommune på Helgelandskysten i Nordland. Foto: Frode Johansen

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.