– Nå skal vi ta det hele ett steg videre, og utnytte den kompetansen vi opparbeidet oss med to suksessrike innlegg av laks og den erfaringer vi besitter på torsk. Vi skal derfor ta settefisk av torsk inn i RAS-anlegget. Dette gjør vi for å dokumentere og utvikle produksjonen av torsk, og for å sikre kontinuitet i landets eneste operative RAS pilot i industriskala.

– Ingen har erfaring med matfiskproduksjon av torsk på RAS-teknologi, og metoden er derfor å anse som helt ny, skriver selskapet i en pressemelding.

Havlandet holder til på Norges største forsyningsbase, Fjord Base i Florø. De har siden tidlig 2000-tall drevet landbasert oppdrett av torsk.

– Hadde ikke blitt utvikling uten støtte

I 2019, som 2. aktør i Norge bygget de et anlegg for landbasert laks gjennom RAS-teknologi. Dette anlegget var et pilotprosjekt.

Nå har Havlandet altså fått midler til å produsere torsk i RAS-anlegg.

– Innovasjon Norge er en av våre viktigste støttespillere. De ga oss nødvendige midler for å sette i gang med landbasert laks, og har nå bidratt med 7 millioner kroner for å produsere torsk i RAS-anlegget.

– Vi er veldig glade for at Innovasjon Norge vil være med på satsingen vår. Det er viktig for oss med gode støttespillere som har like stor tro på prosjektet som oss selv. Uten dem hadde det ikke blitt noe utvikling, sier Halvard Hovland, daglig leder i Havlandet Marin Yngel i meldingen.

Ny vekstrekord

7. generasjon Havlandet torsk har stadig nye vekstrekorder. Fisken som var 10 gram i starten av 2022 vil være 3,5 kilo ved årets slutt.

Et nytt prosjekt hos selskapet har oppdaget at hvis torsken går på varmt vann, vil den vokse raskere også etter at den går over på kaldt vann, ifølge pressemeldingen.

– Det er alltid kjekt når testingen og prosjektene våre gir gode og tydelige resultat. Det er nyttig læring vi tar med videre i produksjonen, og som vil forbedre avlsmaterialet ytterligere, sier Hovland.