Det opplyser NASF i en pressemelding mandag.

- At jeg får muligheten til å ta en runde nummer to som utsending for Sjømatrådet, er helt utrolig. Dette er drømmejobben, vi gleder oss veldig, sier Johan Kvalheim, i en pressemelding Norges Sjømatråd også har sendt ut i forbindelse med jobbskiftet.

Der går det også fram at helt siden Kvalheim kom hjem fra Frankrike i 2013, etter seks år som fiskeriutsending for Sjømatrådet, har både han og familien drømt om et lignende utenlandsopphold.

Bred bakgrunn

Kvalheim har bred utdanning og erfaring innen sjømatnæringen. Han har blant annet jobbet som administrerende direktør hos MSD Animal Health Norge, som utvikler og selger vaksiner og lusemidler til oppdrettsnæringen, og han var med på oppstarten av Star Seafood AS.

Som nyutdannet fiskerikandidat, med MBA fra Paris, begynte han karrieren med ni år på salg hos Hallvard Lerøy, før han i 2007 begynte på seks år som fiskeriutsending til Frankrike og Storbritannia.

- Jeg er født og oppvokst i fiskerinæringa, så for meg er sjømat hobby og lidenskap. Og at jeg nå skal jobbe med norsk sjømat i Japan og Sør-Korea, som er to utrolig spennende og viktige markeder, er noe jeg virkelig ser frem til, uttaler Kvalheim i pressemeldingen fra Sjømatrådet.

Børge Grønbech, direktør for globale operasjoner, er glad for at Kvalheim søkte seg tilbake til Sjømatrådet:

- Han har bred, internasjonal erfaring, god kjennskap til næringen og ikke minst kompetanse innenfor Sjømatrådets virksomhetsområder, som markedsføring, PR og markedsinnsikt, sier han.

Sør-Korea er et land i vekst for norsk sjømateksport. Norsk laks har en markedsandel i Sør-Korea på over 80 prosent. Foto: Per Ståle Bugjerde

Spennende marked

Sør-Kora har forøvrig vært det mest stabile markedet i Asia med vekst i hele første halvår når det gjelder norsk sjømateksport. Det kommer fram av dagens pressemelding fra Sjømatrådet om halvårsresultatet for norsk sjømat 2020. Totalt har verdiveksten i Sør-Korea vært på 11 prosent, til 1,1 milliarder kroner i første halvår.

- Norsk laks har en markedsandel i Sør-Korea på over 80 prosent, og det aller meste av dette spises på restauranter. Nå ser vi imidlertid en tydelig dreining i konsummarkedet der stadig flere bestiller maten sin på nett og spiser den hjemme i frykt for koronasmitte. Laksesalget til hotell- og restaurantbransjen går ned, mens dagligvarehandelens nettsalg øker kraftig, sier Sjømatrådets nåværende fiskeriutsending til Japan og Sør-Korea, Gunvar L. Wie, i en pressekommentar til sjømateksporten så langt i år.

NSF leter etter etterfølgeren

Prosessen med å finne Kvalheims etterfølger som toppleder i NASF har startet, og styreleder Henning Lund opplyser at de venter at ansettelsen av en god kandidat til denne spennende stillingen er sluttført i god tid før Kvalheim trer av, senest 31. desember i år.

- Styret takker Kvalheim for innsatsen og ønsker han lykke til med nye utfordringer i Asia. Inntil etterfølger er på plass fortsetter Kvalheim planleggingen av den 16. utgaven av North Atlantic Seafood Forum som går av stabelen i Bergen 9. til 11. mars 2021.