Det går fram av en melding fra direktoratet i dag.

– Den nye løsningen innebærer en betydelig forbedring i infrastruktur og brukervennlighet. Etter hvert som registeret bygges ut med nye funksjoner vil det gi bedre informasjon til både næring, forvaltning og allmennheten, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord i pressemeldingen.

Den nye løsningen er allerede tilgjengelig for de som skal arbeide direkte med registeret, både for ansatte i Fiskeridirektoratet og fylkeskommunene. I løpet av året får alle lesetilgang, opplyses det.

– Intensjonen er å lansere en versjon med den nye funksjonaliteten for alle i løpet av året. Vi arbeider med å få dette på plass så snart som mulig, sier Holmefjord.

Nye måter å organisere informasjonen

Akvakulturregisteret er et realregister. Fiskeridirektoratet er ansvarlig for forvaltningsdelen av registeret, mens Brønnøysundregistrene er ansvarlig for opplysninger knyttet til tinglysningsdelen.

Hva er så nytt med dette registeret?

– Kort fortalt har Akvakulturregisteret blitt bygget opp på nytt, sier Anne B. Osland i meldingen. Osland leder seksjonen i Fiskeridirektoratet som er ansvarlig for Akvakulturregisteret.

– Med dette har vi fått på plass et nytt utseende, som innebærer en rekke nye måter å lese, organisere og skrive inn informasjon på, utdyper hun.

Registeret skal være intuitivt

En god del arbeid er lagt ned i å presentere informasjonen i registeret på en oversiktlig måte understreker Fiskeridirektoratet og legger til at det skal være enkelt og intuitivt:

– Stikkordene her er visuell forenkling, og en standardisering og forbedring av hvordan informasjonen vises i registeret, sier Osland i meldingen.

Anne B. Osland, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet. Foto: Joar Grindheim

En av nyvinningene er en ny og bedre søkefunksjon med filtrering. Det er også lagt inn visningsfunksjon av kapasitetshistorikk på tillatelsesnivå og et kart tilknyttet den enkelte lokalitet – basert på innrapportert lokalitetskoordinater.

– Vi har utbedret feilmeldingshåndteringen, vi har nå en bedre og enklere kvalitetssikring av data, og en mer oversiktlig gjennomgang av vedtaksinformasjonen, sier Osland. Hun legger til at direktoratet også har ambisjoner om at det tekstlige innholdet i vedtakene på sikt skal bli tilgjengelig via den nye visningen av registrerte tillatelser og lokaliteter.

Det er også lagt inn miljørapporter, hvor man kan få tilstandsinformasjon for hver enkelt lokalitet. I tillegg vises overføringer og tinglyste panteretter.

Direktoratet opplyser at i en overgangsfase vil den gamle løsningen være tilgjengelig for offentligheten via www.fiskeridir.no, og vil bli oppdatert hver 14. dag frem til det nye Akvakulturregisteret blir tilgjengelig for alle.