Innen 1. september skal det være gjennomført fysisk inspeksjon av oppdrettsanlegg som har fått anleggssertifikat basert på dispensasjon fra dette kravet.

Utstedelse av nye anleggssertifikat skal følge regelverket på vanlig måte, opplyser Fiskeridirektoratet i en melding.

Fiskeridirektoratet åpnet i mars for at akkrediterte inspeksjonsorganer som utsteder anleggssertifikat kunne søke om dispensasjon fra kravet om fysisk inspeksjon i forbindelse med utstedelse av anleggssertifikat.

De fleste selskapene søkte om dispensasjon, og disse ble innvilget frem til 1. september 2020.

Fiskeridirektoratet sier nå at de ser ikke lenger behov for dispensasjon fra regelverket, og det legges derfor ikke opp til forlengelser av dispensasjonene som allerede er utstedt.

Begrunnelsen for dispensasjonsperioden var den akutte og uavklarte situasjonen rundt covid-19 og Helsedirektoratets omfattende nasjonale tiltak for å hindre spredning av viruset. I tillegg hadde enkelte kommuner vedtatt lokale restriksjoner.

Fiskeridirektoratet vurderte da at gjennomføring av fysiske inspeksjoner etter NYTEK-forskriften § 25 kunne medføre fare for spredning av koronaviruset.

Nå har samfunnet gradvis åpnet opp igjen og de fleste næringer har funnet en god måte å håndtere smittevern på, mener direktoratet og legger til at de forventer at akvakulturnæringen og dens vare- og tjenesteleverandører håndterer arbeidsoppgaver på en forsvarlig måte – også med tanke på smittevern.­