Norges sjømatråd presenterer i dag, mandag, halvårstallene for norsk sjømateksport - og det er gledelige tall i en utfordrende tid med korona og usikkerhet i markedene.

Den totale eksportverdien på 52,9 milliarder utgjør en verdivekst på 3,5 prosent eller 1,8 milliarder kroner målt mot første halvår i fjor da Norge eksporterte 1,3 millioner tonn sjømat til en verdi av 51,2 milliarder kroner i første halvår.

Renate Larsen, administrerende direktør i Norges Sjømatråd. Foto: Arkivfoto Marius Fiskum

- Det er laks, ørret, sild og makrell som øker mest sammenlignet med første halvår i 2019. En svak norsk krone er hovedårsaken til verdiveksten, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen, i en pressemelding.

- Økte kvoter for makrell, økt produksjon av ørret og dreining mot mer filetprodukter av laks er også med på å trekke opp verdien, legger hun til.

Laks for 35 milliarder kroner

Dette er de viktigste faktaene og nøkkeltallene om årets eksport så langt:

  • I juni ble det eksportert sjømat for 8,4 milliarder kroner. Det er en økning i verdi på fem prosent eller 400 millioner kroner fra juni i fjor.
  • 501.000 tonn laks ble eksportert. Det utgjør 35 milliarder kroner i første halvår. Volumet er på samme nivå som i fjor, mens verdien økte med 598 millioner kroner, eller to prosent sammenlignet med første halvår i fjor.
  • Norge eksporterte 31.600 tonn ørret for 1,8 milliarder kroner i første halvår 2020. Volumet økte med 29 prosent, mens verdien økte med 168 millioner kroner eller ti prosent sammenlignet med i fjorårets tall.
  • Norge eksporterte 154.000 tonn sild til en verdi av 1,8 milliarder kroner i første halvår 2020. Volumet er på samme nivå som i 2019, mens verdien økte med 411 millioner kroner eller 30 prosent.
  • Totalt eksporterte Norge 117.000 tonn makrell til en verdi av to milliarder kroner i første halvår 2020. Det er en økning i volum på 44 prosent, mens verdien økte med 658 millioner kroner eller 47 prosent.

Oppdrettsnæringa er lokomotivet

I år som i fjor er det oppdrettet fisk fra Norge som er lokomotivet i sjømateksporten. Vår største inntektskilde innen sjømat var og er laksen. Her eksporterte Norge i år 501.000 tonn laks for 35 milliarder kroner i første halvår, mot 506.000 tonn laks for 34,6 milliarder kroner i første halvår 2019. Volumet er altså ned, men verdien øker - noe som må tilskrives en svak norsk krone.

Til tross for at Europa og verden for øvrig gradvis åpner opp igjen etter korona-nedstengning, er etterspørselen etter norsk laks fortsatt lavere enn på samme tid i fjor kunne IntraFish opplyse i forrige uke.

Paul T. Aandahl, analytiker i Norges sjømatråd. Foto: Marius Fiskum

– Men eksporten berges av svak norsk kronekurs, uttalte analytiker i Norges sjømatråd, Paul T. Aandahl til IntraFish i den forbindelse.

En kinesisk konsumanalytiker tilknyttet den store nederlandske Rabobank, én av verdens største finansinstitusjoner når det gjelder sjømat, advarte i juni om at mat-alarmen rundt norsk laks i Kina vil få langvarig effekt.

– Lakseeksportører må forberede seg på problemer i minst et halvt år framover i Kina, sa analytiker Michelle Huang til IntraFish. Selv har hun sluttet å spise laks.

Ørreteksporten til Japan - et av de største markedene for norsk oppdrettsørret. Foto: Graf Norges Sjømatråd

Oppgang for ørreten

Dagens ferske tall fra Sjømatrådet viser at gjennomsnittsprisen for fersk hel laks økte fra 63,71 kroner til 64,62 kroner per kilo. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge i første halvår 2020.

Også ørreten har oppgang. Norge eksporterte 31.600 tonn ørret for 1,8 milliarder kroner i første halvår 2020. Volumet økte med 29 prosent, mens verdien økte med 168 millioner kroner eller 10 prosent sammenlignet med første halvår i fjor. USA, Ukraina og Japan var våre største markeder for norsk ørret i første halvår 2020.

Den norske laksen er også en populær fisk i Japan og brukes mye til sushi og shashimi, Av tallene fra Sjømatrådet ser vi at mengden laks til Japan er svakt ned så langt i år, mens verden går opp med 1 prosent.

Norsk lakseeksport til Japan. Foto: Graf Norges Sjømatråd

Les også:

Lakseprisene faller trolig 3–4 kroner neste uke

Laksenæringa frykter ny kinaboikott, men forsker tror ikke det er noen grunn til bekymring

Laksesalget stuper i Tyskland etter oppdrettskritisk TV-dokumentar

Kronekursen berger lakseeksporten