Undervannsdronen «Blueye Pioneer» er utviklet av Trondheim-selskapet Blueye Robotics, som har sitt utspring fra NTNUs Centre for Autonomous Marine Operations and Systems (NTNU AMOS). Prisen på dronene er 30.-40.000 kroner per dronesystem.

– Vi tilbyr operatører av oppdrettsanlegg og servicefartøy en undervannsdrone som kan styres av enhver person som klarer å bruke en smarttelefon eller nettbrett. Prisen muliggjør flere droner på hvert servicefartøy eller oppdrettsanlegg, som vil gjøre undervannsinspeksjoner enda mer effektive. Det vil igjen gjøre operatører i stand til å identifisere og fikse problemer raskere enn vanlig, sier Erik Dyrkoren, daglig leder i Blueye Robotics i en pressemelding.

Undervannsdronen er utviklet av personer fra marint forskningsmiljø og ingeniører med bred erfaring innen teknologi og design. Dronen er designet for å tilfredsstille industrielle pålitelighetskrav, men med en brukervennlighet man vanligvis forbinder med forbrukerteknologi.

Dronen er utstyrt med thrustere som gjør den i stand til å operere i sterk strøm og dykke ned til 150 meters dyp. Video fra dronens kamera overføres i sanntid via en tynn navlestreng som går til havoverflaten og deretter sendes trådløst til operatørens mobiltelefon eller nettbrett, skriver selskapet i pressemeldingen.