Nytt hovedkontor skal etableres i Oslo.

Milarex er et nytt selskap som startet med videreforedling av laks på en fabrikk i Gdansk i Polen i 2016. I en pressemelding hevdes det at selskapet har tjent penger siden produksjonen startet i 2016 og at det allerede er en ledende leverandør av røkelaks til store europeiske dagligvarekjeder.

Selskapet har en årlig produksjon på 5.500 tonn ferdigvare og arbeider for over tid å utnytte makskapasiteten på over 30.000 tonn. I 2017 forventes en omsetning på rundt 1 milliard kroner.

- Videreforedlingsbransjen er fragmentert, og vi ser at kapasitetsutvidelsen ikke har fulgt etterspørselsbehovet. Milarex har bygd ett av verdens største og mest effektive anlegg og har allerede fått en sterk europeisk markedsposisjon, sier Joakim S. Johansen, Investment Manager i Summa Equity, i meldingen.

Selv om Milarex er et relativt nytt navn, er bakmannen en gammel ringrev i bransjen. Milarex er etablert og ledet av den polske seriegründeren Jerzy Malek. Malek var også gründeren av Morpol, verdens største lakseforedler, som han solgte til Marine Harvest i 2012.

- Jerzy Malek utviklet det tyske røkelaksmarkedet, skapte Morpol og er en institusjon i laksenæringen. Nå har han igjen skapt et ledende selskap hvor ny teknologi og kunnskap gir selskapet unike konkurransefortrinn. Det blir et privilegium å jobbe med han og hans team, sier Jon Hindar, Industrial Advisor i Summa, tidligere CEO i Cermaq og ny styreformann i Milarex.

Summa Equity ble etablert i 2016 av partnere med en felles visjon om å bygge opp et ledende spesialisert investeringsselskap i det nordiske SMB-markedet. Selskapet investerer innenfor områder hvor det forventes langsiktig vekst drevet av megatrender, og investerer innen temaene ressursknapphet, energieffektivitet, demografiske endringer og teknologidrevne virksomheter.

- Verdensbefolkningen vokser sterkt og det samme gjør behovet for sunn og bærekraftig mat. Fiskefangsten har flatet ut og oppdrettsnæringen vil bli enda viktigere fremover, og vi tror at oppdrett vil bli større enn villfangst fra 2019. Produksjon av oppdrettslaks bruker ikke ferskvann, konverterer fôr effektivt, er sunnere enn kjøtt og er mer klimavennlig. Det er miljøutfordringer med oppdrett, som med all storskala matproduksjon, men bransjen er ung og Norge er en drivende kraft innen bærekraft gjennom innovasjon og strenge reguleringer, sier Reynir Indahl, Managing Partner i Summa Equity.

I pressemeldingen oppgis ikke størrelsen på investeringen.

Jerzy Malek skal fortsatt være aktiv i selskapet som aksjonær og styremedlem.