Det opplyser Mattilsynet i en pressemelding. De presiserer samtidig at det fortsatt er viktig at brønnbåter vaskes og desinfiseres for å unngå spredning av alvorlige fiskesykdommer.

Mattilsynets inspektører gjennomfører vanligvis fysiske tilsyn i forbindelse med godkjenning av nye brønnbåter. Siden Mattilsynet gjennomfører færrest mulig fysiske tilsyn under koronavirusutbruddet, har de besluttet at tilsyn av helt nye fartøy kan utsettes.

Mesteparten av arbeidet med å innhente nødvendig dokumentasjon som ikke er vedlagt søknad, gjennomføres som normalt uten fysisk oppmøte.

Gir kortvarig godkjenning

Utfra vurderinger av mottatt dokumentasjon, kan Mattilsynet gi en kortvarig godkjenning for 3-6 måneder uten å gjennomføre inspeksjon. Før ny godkjenning av lengre varighet (maksimum 5 år) blir gitt, skal det imidlertid være gjennomført fysisk tilsyn, går det fram av pressemeldingen.

Fysiske inspeksjon av eldre brønnbåter i forbindelse med regodkjenning blir videreført blant annet for å kontrollere vedlikehold.

Kontroll av vask og desinfeksjon er viktig

Kontroll med vask og desinfeksjon når brønnbåter brukes i områder med ulik smittestatus er viktig for å forebygge smitteoverføring. Derfor må brønnbåteiere prioritere å gjennomføre kontroll og attestasjon av vask og desinfeksjon der det er krav i forskrift om dette, presiserer Mattilsynet i sin melding.

Dersom mangel på veterinærer eller fiskehelsebiologer gjør at kontroll og attestasjon ikke kan gjennomføres, må man søke Mattilsynet om dispensasjon.