Lokaliteten ligger like ved en bekjempelsessone for ILA, men den er på andre sida av øya Seiland. Skillet mellom sonen og lokaliteten er et smalt eide som skiller vestsida av øya der sonen ligger, fra østsida og Kleppenes.

- Etter egen prøvetaking fra anlegget er det dessverre grunn til å mistenke sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA) på lokaliteten. Vi har varslet Mattilsynet, som vil følge opp med ytterligere prøver for å bekrefte eller avkrefte mistanken, skreiv informasjonssjef Roger Pedersen i Grieg Seafood Finnmark i en pressemelding torsdag morgen.

Alle berørte fartøyer og aktører er informert, og alle myndighetspålagte prosedyrer vil følges dersom sykdommen bekreftes.

Kleppenes har 1,6 millioner lakseindivider med snittvekt på 2,8 kilo. Etter planen skulle slakting på lokaliteten starte i slutten av denne måneden.

- Slakteplanene vil derfor i liten grad påvirkes av mulig påvisning, skreiv Pedersen.

Mattilsynet kommer på inspeksjon

Torsdag ettermiddag sendte Mattilsynet ut en pressemelding med utfyllende opplysninger.

Mistanken ble meldt onsdag og er basert på resultatet av analyser gjennomført ved Pharmaq Analytiq etter prøvetaking av fisk ved lokaliteten.

Mattilsynet planlegger snarlig inspeksjon i anlegget for å ta ut oppfølgende prøver for eventuelt å stadfeste ILA-diagnosen.

For å begrense smittespredning er lokaliteten ilagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.

Dersom mistanken blir bekreftet, kan Mattilsynet pålegge tømming av lokaliteten.

Kontrollområde

Lokalitet Kleppens ligger i nærheten av det allerede eksisterende kontrollområde for ILA i Hammerfest kommune, Troms og Finnmark. Kontrollområdet ble opprettet etter påvisning av ILA ved lokaliteten Vinnalandet i august.

Dersom mistanken ved lokalitet Kleppens N blir bekreftet, vil Mattilsynet om kort tid opprette et kontrollområde eller utvide det allerede eksisterende kontrollområde, for å forebygge, begrense og bekjempe utbruddet av ILA, heter det i meldingen.

.