FoMAS og Fish Vet Group Norge AS varslet Mattilsynet 2. juni 2020 om funn forenelig med ILA på fisk ved lokalitet Seglberget, hvor Alsaker Fjordbruk AS driver med oppdrett av laks. Det går fram av en melding fra Mattilsynet.

Mistanken er basert på resultatet av histopatologiske analyser gjennomført ved Fish Vet Group Norge AS etter prøvetaking av fisk ved lokaliteten.

Mattilsynet opplyser at de planlegger snarlig inspeksjon i anlegget med prøveuttak for at Veterinærinstituttet eventuelt skal kunne stadfeste sykdommen ILA.

For å begrense smittespredning er lokaliteten ilagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.

Dersom mistanken blir bekreftet kan Mattilsynet pålegge tømming av lokaliteten.

I tillegg blir det om kort tid opprettet et kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA dersom mistanken blir bekreftet.

Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk i området omkring lokaliteten.

Lokale tilpasninger ut fra antall lokaliteter i området, avstandsforhold og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Kontrollområdet må forventes å ha en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokaliteter med ILA.

ILA-viruset er ufarlig for mennesker.

Mistanke eller påvisning av ILA gjør at det ikke kan eksporteres laks fra rammede oppdrettsanlegget til Kina eller laksefisk til Australia eller New Zealand.