Et fulltegnet kurs startet onsdag for at lærere fra ulike skoler i hele landet skal få utviklet kompetanse knyttet til produksjon i RAS anlegg. Kurset starter med to digitale samlinger nå i mars, for så å fortsette som fysisk samling i høst. Det går fram av en pressemelding fra NCE Seafood Innovation.

- Vi har deltakere fra Senja i nord til Flekkefjord i sør, uttaler prosjektleder for akvakulturutdanningen ved Måløy videregående skole, Mona Bakke Svarstad, i meldingen.

Åtte videregående skoler er påmeldt, to fagskoler, to opplæringskontor og en høyere yrkesfagskole. Arrangøren peker på at det faktum at kurset er fulltegnet er med på å bekrefte et økende behov for RAS kompetanse. Dette henger også sammen med at det etableres mange RAS anlegg rundt om i landet og ellers understrekes det i meldingen.

Etterspurt kompetanse

NCE Seafood Innovation uttaler i meldingen at de satser på å utvikle kompetanse og utdanningsprogrammer i bredt samarbeid med næring, offentlige aktører og utdanningsinstitusjoner.

FORNØYD: Benedicte Skogen, leder for prosjekter og markedsføring i NCE Seafood Innovasion Cluster Foto: Magnus Haga Kvale

- Det er medlemmene og partnerne i klyngen som har etterspurt økt kompetanse innen den nye og innovative teknologien, uttaler Benedicte Skogen, som har ansvar for prosjektet i NCE Seafood Innovation. En kartlegging viste at det var behov for utdanning av lærere på både fagskole og videregående skole, etter- og videreutdanningskurs for ansatte i næringen innen RAS samt et nytt fagskoletilbud.

- Kompetanse rundt RAS har nå vært et område vi har jobbet mye med den siste tiden, og interessen har vært stor fra alle deler av næringen, legger Skogen til.

Samarbeider

NCE Seafood Innovation står bak initiativet, som er kommet i stand som følge av Prosjektet Kompetanseløft videregående og fagskole på Vestlandet innen ny og miljøvennlig teknologi som er finansiert av Vestland Fylkeskommune og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

Utviklingen av kurset er gjort av Norsk institutt for vannforsking (Niva), Måløy videregåande skole og Onshore Technologies (Ontec). Aquahub har bidratt med prosjektledelse, i tillegg til NCE Seafood Innovation Cluster sin involvering i prosjektet.

- Vi er svært fornøyde med å kunne realisere et slikt kurs, og det viser at forskning, utdanning og næring kan samarbeide om å få til noe nytt. Det er viktig å gjøre lærerne trygge og gi dem innblikk i teknologien samtidig som det legges til rette for at de får besøke anlegg og treffe folk i næringen med lang fartstid og spisskompetanse uttaler avdelingsleder ved Måløy VGS, Knut Olav Bjørnholm, i meldingen.