Tirsdag ble Boris Johnson valgt til ny partileder i Det konservative partiet og tiltrer i dag som ny statsminister i Storbritannia. Johnson har vært en forkjemper for Brexit siden avstemningen i 2016, og sannsynligheten for en hard Brexit den 31. oktober er svært stor.

I en pressemelding fra Norges sjømatråd uttrykker sjømatrådets utsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr, bekymring for den norske sjømateksporten.

– En hard Brexit er det verst tenkelige alternativet for norsk sjømateksport til Storbritannia, sier Asmyhr.

– Godt forberedt

– Statsministerskiftet endrer ikke Norges arbeid med brexit, heter det i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet onsdag ettermiddag.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) forsøker å betrygge næringen med at statsministerskiftet ikke endrer regjeringens tilnærming til brexit.

– I april i år fikk vi på plass en avtale om handel med varer i tilfelle «hard brexit», det vil si at Storbritannia forlater EU uten en avtale. Avtalen Norge inngikk i vår sikrer at vilkårene for sjømathandelen til Storbritannia fortsetter som i dag, inntil en permanent avtale er på plass. Vi er godt forberedt, sier Nesvik i pressemeldingen.

Viktig marked

Storbritannia er et av de aller viktigste markedene for norsk sjømat. I fjor eksporterte vi sjømat for over 6 milliarder kroner til landet. Blant annet eksporterer vi mye torsk og hyse, som er viktig for fish and chips-industrien.

– Vi kan ikke påvirke avtalen mellom Storbritannia og EU, men det er klart at alle land har interesse av at det ikke skal oppstå kaos som følge av en hard brexit. Vi følger situasjonen nøye og fortsetter å arbeide for et godt og forutsigbart overgangsregime for norsk sjømat, sier Nesvik.