Både kjøper, selger og selskapet selv har onsdag kveld sendt pressemeldinger om transaksjonen.

«To måneder etter regjeringen fikk fullmakt til å avvikle eller selge Giek Kredittforsikring AS har Nærings- og fiskeridepartementet inngått en avtale om salg til franske Coface-gruppen», skriver Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i sin melding.

Prisen opplyses ikke, men transaksjonen er resultat av «en åpen salgsprosess og gjennomføres på markedsmessige betingelser», skriver departementet.

– Bra for sjømatnæringen

Rundt 70 prosent av omsetningen til Giek Kredittforsikring kommer fra sjømatnæringen, hvor de har en markedsandel på rundt 30 prosent.

– Jeg er glad for at Giek Kredittforsikrings virksomhet får en frisk start med ny eier og bedre forutsetninger for å videreutvikle et tilbud jeg vet at næringen setter pris på, sier fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen (H) i meldingen.

Flere sjømataktører, som Sjømat Norge og Roger Hofseth, har tidligere uttalt seg negativt til at norske myndigheter skulle selge Giek Kredittforsikring.

De er litt dyrere, men til gjengjeld har de en større fleksibilitet enn de private kredittforsikringsselskapene. Giek har stilt opp for oss, og det går an å snakke med dem om vurderinger. Særlig under finanskrisen var støtten fra Giek uvurderlig da vi opplevde at de fleste andre aktører i markedet kraftig reduserte sine engasjementer, sa Hofseth til Dagens Næringsliv i oktober.

I meldingen fra NFD presiseres følgende:

«Regjeringen har allerede, med virkning fra 1. januar 2020, opprettet et tilbud av kortsiktig kredittforsikring i etaten GIEK, for eksport til såkalte «non-marketable»-land, som et supplement til og ikke i konkurranse med markedet»

Stort, fransk konsern

Coface er en internasjonal leverandør av kredittforsikring, med 70 års erfaring og over 50.000 kunder. Konsernet har rundt 4.250 ansatte og en årlig omsetning på 1,5 milliarder euro. Selskapet er børsnotert i Paris, hvor de også har hovedkontor.

GIEK Kredittforsikring AS tilbyr kortsiktig kredittforsikring på kommersielle vilkår. Selskapet har rundt 100 millioner kroner i årlige inntekter fra forsikringskunder og 30 ansatte. Årlig forsikret volum er i overkant av 60 milliarder kroner.

I meldingen fra Coface opplyses det at Giek Kredittforsikring i 2018 hadde rundt 92 millioner kroner i brutto premier.

Transaksjonen er betinget at den ikke blir stanset av konkurransemyndigheter.