Det sier styreleder i i NFKK Ole L. Haugen i en pressemelding i etterkant av at et flertall på Stortinget går inn for å øke kommunenes andel fra salg av nye og eksisterende konsesjoner innen havbruk, sammenlignet med regjeringens forslag.

Fra 2022 innebærer det at kommunene og fylkeskommunenes andel reduseres sammenlignet med dagens fordeling i Havbruksfondet fra 80 prosent til 40 prosent. Samtidig innføres en produksjonsavgift.

Bekymret for årene etter 2021

- Med disse forslagene, som vil få flertall kommende fredag, så er det uansett en klar forbedring i forhold til regjeringens forslag i RNB. Det er dog dårligere for 2020 og 2021 enn det AP og SP foreslår, og det er for 2022-2030 dårligere enn vårt krav om minimum 50 prosent av totalt proveny, sier Ole L. Haugen, som også er ordfører (Ap) i opprettskommunen Hitra.

- NFKK er glade for at produksjonsavgiften innføres, den vil bidra til mer forutsigbarhet og stabilitet. Vi er også tilfreds med at forliket med Frp ga en forbedring i forhold til regjeringas forslag knyttet til Havbruksfondet. Dette utgjør en forbedring på 60 prosent ved at kommunal sektors andel økes fra 25 prosent til 40 prosent, understreker Haugen, som likevel hadde håpet på ytterligere forbedringer:

- Vi håper Stortinget i utformingen av produksjonsavgiften, bidrar til å sikre at vi oppnår mer forutsigbarhet og stabilitet for kommunene og fylkene for årene etter 2021, avslutter han.

Les også:

Sjømat Norge lettet over lakseskatt-enigheten