- Staten frarøver kommunene rettmessige inntekter gjennom den nye fordelingsnøkkelen. Dette oppfatter vi å være i strid med Stortingets utgangspunkt, der inntekter fra havbruksnæringen i større grad skulle gå til vertskommunene langs kysten, sier Kim Andre Haugan Schei i Nordland Sp i en pressemelding.

Han er sikker på at fylkestinget vil stille seg bak forventningen om at Stortinget opprettholder en fordelingsnøkkel for Havbruksfondet, der 80 prosent av utbetalingene fremdeles går til kommunesektoren, og 20 prosent til staten.

I revidert nasjonalbudsjett blir det nå enighet om at 40 prosent til kommunene.

I Nordland fylkesting er det enighet om at fordelingen må være som før, med 80 prosent til vertskommunene langs kysten.

Det er fra 2022 planlagt innført en produksjonsavgift på 40 øre per kg laks eller ørret. Denne avgiften vil innebære en inntekt på rundt 500 millioner kroner i tillegg til det vederlagsbaserte inntektsgrunnlaget i fondet.

- For kommunene i Nordland, samt Nordland fylkeskommune, vil dette innebære en dramatisk inntektsnedgang, påpeker Schei og hans partifeller Iren Beate Teigen og Asle Schrøder.

- Det er urealistisk at produksjonsavgiften vil være i nærheten av å kompensere for det økonomiske tapet kommunene vil lide, sier Teigen. Det viser også beregninger for Nordland. Produksjonsavgiften er likevel et viktig supplement, som bidrar til mer forutsigbarhet og mer stabile inntekter, mener Teigen.