De brasilianske soyaleverandørene til norsk laksenæring, CJ Selecta, Caramuru og Imcopa, er de første brasilianske soyaforhandlere som blir 100 prosent avskogingsfrie i deres verdikjeder for soya. Det opplyser Skretting, Biomar, Cargill, Mowi, Grieg Seafood, Lerøy Seafood Group, Cermaq, Norway Royal Salmon og SinkabergHansen i en felles pressemelding torsdag.

Beslutningen er et historisk gjennombrudd mot en slutt på soyarelatert avskoging i Brasil, og skiller seg ut fra de andre store soyaleverandørene som fortsetter å forhandle avskogingssoya.

– Det er et stort skritt og helt i tråd med slik vi tenker. Det er veldig artig. Det som er spennende nå er å se konsekvensene av det. Ikke nødvendigvis for norsk havbruksnæring, for jeg mener vi har et veldig godt utgangspunkt vi kan bygge videre på, men å se hva det betyr for Brasil, regnskogen i Brasil og fôrselskaper og soyaprodusenter.

– Det er flere som har pekt på norsk havbruksnæring, for hvis vi får til noe vil gjerne andre følge etter. Det gjenstår å se, sier samfunnskontakt Ketil Rykhus i SinkabergHansen til IntraFish.

Ketil Rykhus i SinkabergHansen er fornøyd med avtalen norske laksenæring har fått til med brasilianske soyaprodusenter. Foto: Ole Jacob Strønen Riise

Han sier selskapet ikke har gjort dette for at folk skal kjøpe mer fisk fra selskapet.

– Vi har gjort dette fordi vi ser posisjonen norsk lakseoppdrett har. Det viser at hvis vi står sammen, jobber systematisk og er tålmodige oppnår vi ting. Det viser at vi faktisk har en posisjon ute i verden som folk lytter til. Det er det viktigste, sier han og legger til:

– Vi har bidratt etter beste evne og flere stemmer har kanskje hjulpet istedenfor at det bare skulle vært noen få selskaper involvert. Jeg vil si at den innsatsen flere, men spesielt Grieg Seafood har lagt ned over tid, fortjener positiv oppmerksomhet.

Ny global standard

– Med denne beslutningen viser de brasilianske soyaleverandørene og den norske laksenæringen lederskap og setter en ny global standard for bærekraft. Nå gis norske oppdrettsselskaper muligheten til å produsere laks uten kobling til avskoging i Brasil. Denne historiske forpliktelsen fra de brasilianske soyaleverandørene vil endre spillereglene for bærekraftige verdikjeder internasjonalt, sier Ida Breckan Claudi, seniorrådgiver i Regnskogfondet i pressemeldingen.

Etablerer kontrollsystem

IntraFish har i en serie artikler gjennom det siste året belyst problematikken rundt bruk av soya i fôrindustrien, og særlig Cargill er blitt pekt på som en av miljøverstingene blant verdens største soyaselskaper.

Av dagens pressemelding går det frem at de brasilianske soyaleverandørene er blitt enige om at de ikke skal handle med soya som er dyrket på brasiliansk land avskoget etter august 2020. Forpliktelsen gjelder for hele virksomheten til selskapet, også de som ikke setter denne type krav.

Videre skal det etableres et uavhengig kontrollsystem for å sikre at soyaselskapene oppfyller forpliktelsen, i tråd med et forslag fra brasilianske miljøvernorganisasjoner, inkludert WWF Brasil.

Norsk havbruksnæring har i mange år sertifisert all soya som inngår i laksefôret, som sikrer at soyaen ikke kommer fra avskogede områder. Men nå kan disse soyaleverandørene heller ikke levere avskogingssoya til andre kunder, opplyser partene bak pressemeldingen.

Har presset på

– Denne frivillige forpliktelsen setter en ny standard til inspirasjon for andre globale animalske proteinindustrier, så vel som andre markeder med soya i sin verdikjede. Vi feirer denne beslutningen, drevet frem av næringslivet, som beskytter den unike brasilianske Cerradoen, uttaler Maurício Voivodic, leder av WWF Brasil, i pressemeldingen.

En rekke norske oppdrettsselskaper og fôrleverandører har det siste året jobbet med å bruke sin innkjøpsmakt og legge press på brasilianske aktører. Gjennom ‘Aquaculture Dialogue for Sustainable Soy Sourcing from Brasil’ har fôrprodusentene Skretting, Cargill Aqua Nutrition, Biomar og Mowi hatt dialog med soyaselskapene om å bli helt avskogingsfrie.

I tillegg har oppdrettsselskapene Grieg Seafood, Lerøy, Cermaq, Norway Royal Salmon og SinkabergHansen lagt press på soyaleverandørene.

– Ingenting av dette ville vi fått til dersom vi hadde sluttet å kjøpe brasiliansk soya da kritikken stormet som verst. Når vi jobber med soya i Brasil, føler en seg ofte som en bitte liten fisk i en stor dam – og det er ikke alltid lett å tro at vi kan utrette så mye. Derfor er det utrolig inspirerende å se at det arbeidet vi har lagt ned virkelig fører til konkrete endringer, uttale bærekraftsansvarlig og samfunnskontakt i Skretting, Leif Kjetil Skjæveland, i en epost til IntraFish.