Det opplyser fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

I helgen ble det oppdaget et nytt smitteutbrudd av COVID-19 i Beijing. Dette har fått følger for import av mat, inkludert fersk hel laks. I tillegg ble det største matmarkedet i Bejing, samt omkringliggende nabolag, stengt ned av myndighetene på grunn av funn av koronaviruset.

Ifølge South China Morning Post har myndighetene i landet uttalt at helsearbeidere oppdaget viruset i 40 prøver tatt ved matmarkedet, blant annet fra skjærebrett brukt til å behandle importert laks.

Svar kommer i dag

Nå har altså kinesiske myndigheter kontaktet norske myndigheter med spørsmål om om smitterisiko forbundet med produksjon av fersk laks

- Dette ønsker vi å svare ut så raskt og grundig som mulig, for å minimalisere skadevirkningene for eksporten, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i pressemeldingen.

Sammen med Mattilsynet inviterte Nærings- og fiskeridepartementet mandag næringen til et møte. Departementet ba om innspill til materiale som er under utarbeiding, og som vil deles med kinesiske myndigheter i dag. Denne informasjonen vil legges ut på Mattilsynets hjemmesider.

Fra tidligere i år, ved koronaens verste herjinger, la Mattilsynet ut en engelskspråklig melding på sin hjemmeside hvor de presiserer at det er ingen kjente saker av infeksjon fra forurenset mat, importert mat eller vann. Derfor er fisk og sjømatprodukter fra Norge trygge å spise.

Forsvinner fra butikken

I går meldte NRK at norsk laks er i ferd med å forsvinne fra butikkhyllene i Kina, og Global times skriver at flere av de store supermarkedkjedene har stanset salg av importert laks,

– Vi får rapporter om kanselleringer av ordre av fersk laks til markedet som følge av tiltakene for testing av matvarer som nå er satt i verk, sier fiskeriutsending i Norsk Sjømatråd i Kina, Victoria Braathen, til NRK.

I går fortalte en eksportør at han merket den nye uroen rundt Kina-eksport allerede på fredag:

– I helgen fikk vi kansellert ordrer som skulle ut. Vi har også fått kansellert ordrer som skulle ut tidlig denne uken, uttalte driftsleder Tor Hjalte i eksportselskapet Norwell i Florø. De jobber nå med å selge den fisken til andre flymarkeder.

Han mener det er merkelig at laks knyttes til korona.

– En laks som har ligget i en kasse med is i fem dager kan umulig være smittebærer, mener han.

Les også:

Børsen reagerer på melding i kinesisk avis om funn av koronavirus på skjærebrett brukt til å behandle importert laks

Kraftig kursfall for lakseaksjer – eksportør må omdirigere laks som skulle til Kina

Norsk laks forbereder seg på ny smell i markedet – denne gang i Tyskland