– Med denne løsningen så skal tiden for rømminger hvor vi ikke kan fastslå hvem som er ansvarlig for fisken være forbi, sier konserndirektør i Lerøy, Stig Nilsen, i en pressemelding.

Bak etableringen av Sporbarhet AS står oppdrettsgigantene Mowi, Lerøy, Salmar og Cermaq. Tanken er at dersom det rømmer laks fra et oppdrettsanlegg har næringen en ambisjon om at fisken raskt skal kunne spores tilbake til hvor den egentlig kommer fra.

– Over halvparten av laksen som står i merder langs kysten tilhører disse fire selskapene. Metoden og systemet vi nå skal bruke for sporing av rømt fisk er et kvantesteg for næringen, og vi ser frem til å sette systemet i gang, sier prosjektleder for Sporbarhet AS, Jørund Larsen, i en pressemelding.

Vil ha flere oppdrettere med

Selskapet ble stiftet 1. mars 2019, og er en videreføring av prosjektet «FarmSalTrack» som utviklet og testet ut sporing basert på geoelementer i fiskeskjell. Sporingssystemet skal settes i drift over sommeren-

– Rømming fra oppdrettsanlegg er en utfordring for både næringen, myndighetene og miljøet. Vi vet at dette er et tema som politikerne har vært opptatt av i mange år, og tjenesten skal sikre at næringen framover kan spore fisken på en langt raskere og mer presis måte enn tidligere, opplyser Larsen videre i meldingen.

Stig Nilsen i Lerøy mener det er avgjørende at også andre aktører i næringen vil delta i samarbeidet om sporing av rømt fisk:

– For at dette skal lykkes er det viktig at andre aktører også blir med i samarbeidet. Næringen må ta ansvar, ellers vil det bli pålagt spesifikke krav gjennom lov. Metoden vår er effektiv og tilfredsstiller forventninger og krav fra både myndigheter og politikere, sier Nilsen i pressemeldingen.

Skal ansette flere

Denne uken utlyses også stillingen som daglig leder i selskapet, og rekruttering av flere aktører vil være en av hovedoppgavene for stillingen.

Systemet som bygges opp er basert på at Sporbarhet gjennom en datavarehusløsning får tilgang og kan søke i et begrenset utvalg DNA- og produksjonsdata fra avls- og oppdrettsselskapene. Geoelementmetoden vil deretter bli brukt for å skille mellom fiskegrupper med samme genetiske opphav. Sporbarhet skal imidlertid være både teknologi- og leverandørnøytralt slik at sporingsmetode hele tiden kan videreutvikles basert på tilgjengelig metodikk.

Les også:

Dette var de største lakserømningene i verden i 2019

Fisket ut mer enn 1.000 rømte oppdrettslaks fra norske elver i fjor

Lakserømminger topper fokuslisten til Fiskeridirektoratet i år