Roboten, som har fått navnet Netrobot, er utviklet av Plastfabrikken i Bodø, i samarbeid med Mørenot Aquaculture og pilotkunder. Arbeidet har pågått i to år. Plastfabrikken har i flere år solgt utstyr til oljevernberedskap.

IntraFish omtalte konseptet i februar i fjor også.

– Markedet for oljevernutstyr ble også hardt rammet av oljekrisen og vi måtte omstille raskt. Vi fikk etter hvert oppdrettsnæringen i Norge som vårt nye marked. Det siste produktet vi utviklet og solgte var en oljevernrobot – en robot som samlet oljesøl i strandsonen der det er vanskelig å komme til med tradisjonelt utstyr. Vi har tatt med oss mye av denne robotkompetansen over i Netrotot, sier daglig leder Rune Rørstad i Mørenot Robotics i meldingen.

Enheten veier 15 kilo. Den glir ned og opp, og sideveis på innsiden av nota – og børster lett på notlinet. To thrustere skyder den mot notvegger, mens fire thrustere skyver den opp og ned nota. Den er som navnet antyder helautomatisk, og trenger ikke å styres.

Selskapet melder at de har inngått flere avtaler de seneste månedene, og at de nå skal utplassere roboter langs hele kysten. Enhetene selges ikke – de leies ut.

– Vi har allerede avtale om utleie av ti enheter, opplyser selskapet til IntraFish. De fleste vil imidlertid ikke bli tatt i bruk før nærmere «sesongen» for begroing, som begynner på våren.

Vurderer å leie

Kvarøy Fiskeoppdrett vurderer også å inngå avtale med selskapet.

– Vi ønsker ikke å bruke kobberimpregnering på nøtene våre og det betyr at vi må spyle ofte. Det sliter på nota og på fisken vår, sier driftssjef Håvard Olsen i Kvarøy Fiskeoppdrett i meldingen.

Han sier at selskapet vurderer å inngå avtale om å leie roboter til alle merdene sine fra tidlig i mai.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev. Her finner du ett sett med ordforklaringer for næringen.