Islandske Valka skal designe, produsere og installere et nytt og toppmoderne system for intern logistikk, sortering og pakking av laks. Det skal installeres ved Salmars sitt nye produksjonsanlegg Innovanor i Lenvik på Senja.

Salmar har fra før etablert verdens største og mest avanserte anlegg for prosessering av laks på Frøya (Innovamar), og startet i fjor byggingen av et tilsvarende prosesseringsanlegg på Finnsnes i nye Senja kommune (Innovanor).

Datategning av Innovanor. Salmar har nå startet byggingen av dette prosesseringsanlegget på Finnsnes i nye Senja kommune. Foto: SalMar

Skal klare 200 fisker i minuttet

Salmar skal med bruk av teknologi- og løsninger fra Valka bygge det som beskrives i en pressemelding som «Norges mest effektive laksefabrikk med det formål å maksimere produktivitet og produktkvalitet». Produksjonsstart er forventet i midten av 2021.

Salmar

Salmar er et norsk sjømatselskap etablert på Frøya på Trøndelagskysten i 1991 av Gustav Witzøe.

Selskapet driver med oppdrett og videreforedling av atlantisk laks, og regnes som en av verdens største produsenter av oppdrettslaks.

Selskapet eier 100 lisenser for marin produksjon av atlantisk laks i Norge, og er deleier av oppdrett i Island og Skottland.

Salmar har hovedkontor på Frøya i Trøndelag.

Valka leverer et komplett automatisk system for intern logistikk og sortering av rund og sløyd laks i tillegg til et automatisert pakkesystem. Systemet er designet for å håndtere en kapasitet på opptil 200 fisker i minuttet eller 50 tonn i timen, opplyses det i pressemeldingen fra utstyrsprodusenten Valka.

Kjøper programvare også

I tillegg til utstyr, er også Valka’s programvare Rapidfish inkludert i avtalen, opplyses det i meldingen. Rapidfish blir brukt for kontroll av hele produksjonsprosessen, fra mottak av råstoff til pakking, ordre behandling og utskiping av ferdig pakket vare.

– Valka har jobbet tett sammen med Salmar for å tilpasse systemet etter vårt behov. Innovanor-anlegget kommer til å være det mest avanserte av sitt slag og vi gleder oss til å jobbe videre med Valka i dette prosjektet, som mest sannsynlig vil endre industrien, sier teknisk sjef hos Salmar, Ole Meland, i en kommentar i forbindelse med avtalen mellom partene.

– Viktig avtale for Valka

Det islandske selskapet legger ikke skjule på at avtalen med Salmar er svært verdifull for dem:

Prosjektet representerer et viktig steg mot å styrke Valkas posisjon i lakseindustrien, sier Helgi Hjalmarsson, administrerende direktør for Valka.

Helgi Hjalmarsson, administrerende direktør Valka. Foto: Valka

Utstyrsprodusenten har kontorer i Island og i Norge, og er et høyteknologisk selskap som designer og bygger progressive systemer for behandling av hvitfisk og laks.

Les også: