Kollega Sindre Brekke Eliassen (23) besto også sin fagprøve i akvakultur, og de to nye røkterne ved Wenberg Fiskeoppdrett har nå fått fagbrevet sitt.

– Vi tilrettelegger for at våre ansatte kan ta fagbrevet mens de jobber hos oss, sier daglig leder ved Wenberg Fiskeoppdrett, Ørjan Wenberg, i en pressemelding.

Jobber både på merdkanten og på land

– Vi jobber mye på havet, men har også en uke hver måned hvor vi opererer på land. Arbeidsgiver har tilrettelagt for at vi kan ta fagbrevet samtidig som vi jobber her, forteller Tor Are Furre i samme melding.

Han er bosatt på Finneid og har som nevnt et fagbrev som flymotormekaniker fra før. Han begynte som røkter hos Wenberg Fiskeoppdrett for 2 år siden, og venter nå sitt første barn i november. Sindre har også både vokst opp og bosatt seg på Fauske i Nordland. Han begynte først som vikar i bedriften i 2013, og ble fast ansatt i 2018.

– Etter fullført praksis må man gjennomføre en fagprøve. Sensorer kommer hit, og vi gjennomfører da en praktisk prøve ute på havet. Her blir vi testet i prosedyrer, internkontrollsystemer, dissekering av fisk og lignende, forteller Sindre i pressemeldingen.

Sindre Brekke Eliassen (gul hjelm) og Tor Are Furre kan feire fagbrev i akvakultur. Foto: Salten Aqua

– Lærer mye

Både Tor Are og Sindre får fysisk utdelt selve fagbrevet våren 2021 i en egen utdelings-seremoni i Nordland fylkeskommune.

Wenberg Fiskeoppdrett kan fortelle at i dag har flesteparten av de ansatte i matfiskproduksjonen fagbrev i akvakultur, noe bedriften er opptatt av:

– Det å ha folk på jobb som ønsker seg kunnskap og å utvikle seg selv, det ser vi på som en vinn-vinn situasjon. Dette er folk som etter planen skal være hos oss i mange år fremover og da er det bra at de får utviklet en større interesse for det de jobber med. Hvis de brenner for det de jobber med, så er det positivt for begge parter. Blant våre 11 faste røktere har i dag 8 fagbrev, men flere skal ta fagprøven fortløpende, utdyper Wenberg til IntraFish.

Fagbrevet tas ofte etter endt praksis dersom man studerer akvakulturfaget på videregående. Røktere med arbeidserfaring og praksis kan ta fagbrevet i akvakultur gjennom teorikurs og fagprøve.

Karene jobber både på merdkanten og på land. Her står Sindre ute på merdkanten. Foto: Salten Aqua