Brexit, fiskeriforvaltning og sjømathandel er tema når fiskeriminister- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen møter Eustice onsdag.

Det er første gang den nye fiskeriministeren møter sin britiske kollega George Eustice, og på agendaen står blant annet hvordan brexit vil påvirke forvaltningen av fisk og handel med sjømat.

– Med Storbritannia ute av EU går Norge fra å møte en til to motparter i Nordsjøen. Derfor vil vi starte de trilaterale forhandlingene om våre felles bestander så fort som mulig, sier Sivertsen i en pressemelding.

Sjømat for 6,4 milliarder kroner

Dagens fiskeriavtale med EU omfatter forvaltningen av fellesbestander i Nordsjøen, om gjensidig sonetilgang for fiske av ulike fiskeslag, og om kvotebytte.

I 2019 ble det eksportert 159.000 tonn sjømat fra Norge til Storbritannia, til en verdi av 6,4 milliarder kroner. Det gjør Storbritannia til det femte største markedet for norsk sjømat.

– Samtidig vil vi arbeide for at handelen kan fortsette som i dag, og for at markedstilgangen for sjømat til Storbritannia blir den samme, sier Sivertsen i pressemeldingen.

Et viktig marked for både laks og hvitfisk

Britenes nasjonalrett fish & chips er avhengig av import av norsk torsk og hyse. I UK spises det 334 millioner måltider fish & chips i året. Dette tilsvarer seks måltider per innbygger. Markedet er også svært viktig for norsk lakseeksport.

Britiske lakseoppdrettere produserte 153.600 tonn laks i 2018. Det meste av denne gikk til eksport, samtidig som det ble importert 81.700 tonn laks fra Norge.

Mer enn halvparten av laksen som ble spist i Storbritannia kommer dermed fra Norge. Bare 36 prosent kom fra egne lakseoppdrettere, mens Færøyene, Chile og andre sto for resten av tilførslene til det britiske markedet, viser en analyse som Kontali har laget for Norsk sjømatråd, og tidligere omtalt hos IntraFish.