Den siste tiden er det en radikal økning i antall skogbranner i Amazonas. Brannene er så kraftige at røyken er synlig fra verdensrommet. I midten av august hadde Brasils nasjonale institutt for romforskning (INPE) talt mer enn 41.000 branner i Brasils Amazonas så langt i år. I fjor var tallet 22.000 i samme periode, heter det i en pressemelding fra fôrselskapet.

- Skretting Norge kjøper kun avskogingsfri soya fra Brasil, og det er ingenting som tyder på at bønder som leverer til oss, er ansvarlig for brannene. Nesten all soyaen vi bruker, dyrkes i Matto Grosso i Brasil, et område som ligger utenfor Amazonas. Men den siste utviklingen kan være skjebnesvanger for omdømmet til soya i verdikjeden for havbruk. Vi forventer, med rette, at denne situasjonen vil øke presset fra miljøvernorganisasjoner, og at forbrukere kan komme til å ikke akseptere brasiliansk soya i fiskefôret. Selv om det det sertifisert avskogingsfritt, heter det i meldingen.

Bærekraftsansvarlig i Skretting, Trygve Berg Lea, sier at selskapet har kontaktet sine brasilianske leverandører.

Skretting har hatt dialog med Regnskogfondet om sine kjøp av brasiliansk soya. Regnskogfondet jobber for å stanse det som skjer i Brasil nå. Skretting støtter Regnskogfondets bekymringer og engasjement.

– Skretting har lenge anerkjent betydningen av å ha fleksibilitet når vi skal sette sammen fiskefôret. Vårt arbeid med å finne og utvikle tilgjengeligheten av alternative råvarer går raskt framover. Utviklingen i Brasil viser viktigheten av at vi har drevet forskning og utvikling i årevis for å kunne håndtere vekst i havbruk og å kunne minimere risikoen for råvarer som av ulike grunner ikke lenger blir tilgjengelig. Takket være dette arbeidet, er vi nå i stand til å være fleksible og kan tilpasse oss utfordrende situasjoner, sier Skrettings konsernsjef, Therese Log Bergjord.

Berg Lea legger til at fôrprodusenten respekterer Brasils selvråderett over egne naturressurser.

– Men Amazonas har betydning for hele planeten vår, poengterer han.

Regnskogen i Amazonas bidrar til verdens klima og oksygenproduksjon. Her bor så mye som en tredjedel av verdens dyre- og plantearter og er hjemmet til flere urbefolkningssamfunn. Ødeleggelsen av regnskogen kan føre til store endringer i økologien til regionen da skogen tar opp nesten all den karbonen som produseres av menneskene på det sør-amerikanske kontinentet.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.