Utviklingstillatelser

Kilde: Fiskeridirektoratet

Oppdrettsplattformen Øymerd skal bygges i Norge, ferdigstilles og testes i Harstad. Prosjektet har en totalkostnad på en halv milliard kroner, skriver selskapene i en pressemelding.

Selskapene mener Øymerd vil gjøre tilgjengelig store arealer som ikke tidligere har vært tilgjengelig for oppdrett med eksisterende teknologi. Astafjord Ocean Salmon har det siste året samarbeidet med leverandørene Bemlotek og Kværner. Om søknaden innvilges skal Kværner bygge konstruksjonen på et egnet sted i Norge før den slepes nordover til Harstad for utrustning og testing ved kai. Til slutt skal den installeres på lokalitet i Troms.

– Øymerd er et helnorsk konsept som skaper store ringvirkninger for norske og nordnorske leverandører. Vi ser ingen grunn til å bygge løsningen utenfor Norge. På denne måten er vi sikker på at vi får et kvalitetsprodukt, og våre lokale serviceleverandører får anledning til å bli kjent med Øymerd i Harstad før vi sleper den til lokalitet, sier Marius Arvesen, daglig leder i Astafjord Ocean Salmon, i pressemeldingen.

Betongkonstruksjonen Øymerd er 10 meter høy, hvor 7,5 meter er under vann. Hver av sidene er 120 meter lang. I senter av plattformer ligger et driftsbygg i tre etasjer, og under dekk finner man lagringsplass, teknisk utstyr og fôrsiloer. Alle funksjoner knyttet til drift, vedlikehold og fôring er integrert i konstruksjonen.

Plattformen har tre separate og spesialutviklede notposer for fisk. I tillegg skal Øymerd utstyres med et energisystem som hindrer isdannelse på dekk og langs fribord.

– Vi er sikker på at det er størst vekstpotensial for oppdrettsnæringen fra Troms og nordover. Om vi skal ut på eksponerte lokaliteter må vi også ta hensyn til isproblematikk, først og fremst isdannelse fra sjøsprøyt, sier Tore Lundberg, styreleder i Astafjord Ocean Salmon i pressemeldingen og mener løsningen også kan være en løsning for mer ekstremt klima.

Her finner du IntraFish sin oversikt over søknadene om utviklingstillatelser og status for søknadene.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.