Mattilsynets fiskehelse- og fiskevelferdstilsyn vil i 2020 rette seg mot håndtering av sykdoms- og velferdshendelser, bruk av rensefisk, dødfiskhåndtering og levendelagring av torsk, opplyser de i en melding.

- Mattilsynet rensefiskkampanje viste at et høyt antall rensefisk dør og at fisken utsettes for behandlinger og miljøforhold den ikke tåler. Skal oppdrettsnæringen fortsette å bruke rensefisk mot lakselus, må de få denne situasjonen under kontroll, sier direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet, Elisabeth Wilmann, i meldingen.

Elisabeth Wilmann, direktør avdeling fisk og sjømat i Mattilsynet. Foto: Anders H. Furuset

Dødeligheten i norsk fiskeoppdrett er fortsatt høy. I 2019 døde 52,8 millioner oppdrettslaks og en høy andel rensefisk i oppdrettsanleggene. Årsaken til dødeligheten er hovedsakelig sykdom og følgeskader av behandling mot lakselus.

- At fisk dør under produksjon er i mange tilfeller et tegn på at den har hatt dårlig velferd i kort eller lang tid i forkant, legger Wilmann til.

Mattilsynet vil i 2020 også kontrollere hvordan enkelte av oppdrettskonsernene håndterer dødfisk, og vil kontrollere alle som driver med levendelagring av torsk.