Det sier Bjørn-Erik Stabell, Sjømatrådets utsending til Spania, i en pressemelding. Han forteller at laksen er den raskest voksende fiskearten i Spania. Omsetningsverdien av konsumert laks ute og hjemme har økt med 112 millioner euro hittil i år, ifølge tall fra Kantar.

- Spanjolene har tidligere spist mest laks på restaurant, og det gledelige er at da samfunnet stengte begynte de å lage laks hjemme, legger Stabell til.

Nedstengningen av landet førte til at Sjømatrådet måtte «hive seg rundt» og endre markedsføringen sin. Fisken som tidligere i stor grad ble spist ute, måtte de nå få til et marked for i butikkene og hjemme. Dermed måtte flere lære å tilberede den. Noe sjømatrådets fiskeriutsending snakket om i vår Sjømatpuls i mai i år.

Det er spesielt salget av fryst laks fra Norge som har økt under koronapandemien. Fra januar til september økte salget med 26 prosent i volum og 18 prosent i verdi. Dette skyldes at flere kjeder nå selger norsk, fryst laks i frysedisken, går det fram av pressemeldingen.

- Laks er den fiskearten som vokser raskest av alle i Spania, og det til tross for de hadde en ny nedstengning av samfunnet i september. Eksportverdien for fersk og fryst laks har til sammen økt med 2 prosent, til 359 millioner kroner i september sammenlignet med i fjor, opplyser Stabell.

I dag er Spania det nest største sjømatmarkedet i Europa, kun slått av Frankrike.