I 2025 har de som mål å kunne slakte 25.000 tonn torsk.

Nå har Norcod investert i to AM3-fôrflåter fra Akva Group. AM3 er en ny serie flåter som kan skilte med både hybrid drift og altså vannbåret fôr. Selv om vannbåren fôring er en relativt ny teknologi, med problemstillinger opp mot konvensjonelle fôrkanoner, er der åpenbare fordeler å hente i energiforbruk.


Les også: Har levert ruvende fôrflåte med store miljøgevinster


Smolt i januar

I juli fortalte daglig leder Hilde Storhaug i Norcod Intrafish at torsken har lav dødelighet og vokser godt. Våren 2021 håper selskapet å slakte de første torskefiskene.

Torskeoppdrett er i vinden igjen, etter at den gryende torskenæringen havarerte med både barnesykdommer og finanskrise rundt 2008.

Akva Group AM3-flåte
  • Total tonnasje: 350t på fôrsiloer
  • Lengde 29,80m og bredde 12m
  • Antall siloer: 4 stykk med automatiske lukeåpnere
  • 8 stykk foringslinjer med vanntransport av fôret
  • Også conveyer/transportbånd som gjør det fleksibelt med fordeling av fôr fra alle lagersiloer til alle merder.
  • Skrog designet med rund baug og mulighet for en Hs<4,5m
  • Utstyrt med hybrid energiforsyning, generator på 200 kVa og en batteripakke på 115 kWh sørger for en energieffektiv drift av flåten
  • Boenhet med kontrollrom, to lugarer, et bad, kjøkken, garderober mm
  • Et kombinert og tilrettelagt veterinærrom/verksted for effektiv plassutnyttelse.
  • Ensilasjesystemet er det nye og effektive totrinns ensileringssystemet som gjør at en kan drive delvis miksing i kverntank for deretter å fortsette med miksing i tankene
  • Flåten har helt nytt styresystem for flåtekontroll – Akvaconnect 4.0

Reduserer mikroplast

– Det er spennende at en oppdretter velger å gå «all in» for en nytt flåtedesign, sier Sveinulf Sediniussen, salgsleder region Midt i Akva Group i en pressemelding.

Tester har vist 70 til 90 prosent energireduksjon med denne typen teknologi. Også problemene rundt mikroplast skal kunne reduseres ved vannbåren fôring.

– Akva Group leverer i dag den beste teknologien for vanntransport av fôret, og vi får en stillegående fôrflåte som samtidig er energieffektiv og som langt på vei har løst utfordringene med mikroplast som oppstår ved lufttransport av fôret sier Rune Eriksen i pressemeldingen. Han er produksjonsdirektør i Norcod.


Les også: SinkabergHansen investerer i ny type fôringsteknologi


200.000 i besparelse hver måned

Flåtene som nå leveres til Norcod er noen av de første som blir levert etter at flåtetypen ble presentert under AquaNor høsten 2019.

Det er spesielt konvensjonell generatordrift det kuttes på. 200.000 kroner i måneden er besparelsen på et anlegg på 8 til 10 merder, heter det i pressemeldingen.

Selve fôringen blir også mer forutsigbar, selv på lange avstander, forteller Akva Group i meldingen. Det gir også mulighet for bruk av mer lettfordøyelige pellets.

Fôring på lange avstander

– Vi har målt fôringskapasiteten ved vannbåren fôring opp til 600 meter, og fôringskapasiteten på 100 kg var ganske konstant også med denne lengden på fôrslangene, sier Tore Obrestad, forretningsutvikler i Akva Group i pressemeldingen.

– Muligheten for å fôre med høy kapasitet også på de lange slangelengdene var en viktig forutsetning for valg av fôringsanlegg, sier Tsjipke Deuzeman, produksjonssjef hos Norcod i meldingen.