Det går fram av en pressemelding fra partene.

Plast fra oppdrettsnæringen er en av de store kildene til plastforurensing langs norskekysten. Problemet kan bekjempes gjennom bedre forståelse av både problemer og løsningene som finnes, mener Bellona, som har fått støtte fra Handelens Miljøfond til et nyskapende opplæringsprosjekt i samarbeid med Grieg Seafood og NTNU.

Handelens Miljøfond har bevilget 500.000 kroner til prosjektet «Utvikling av MOOC i håndtering av plast for ansatte i havbruksnæringen».

Prosjektet skal utvikle første del av et åpent, nettbasert kurs for røktere og driftsoperatører. NTNU Drive har bygget opp et miljø for produksjon av slike nettkurs.

– I samarbeid med Grieg Seafood har vi over flere år jobbet med løsninger på plastproblemet. Nå ønsker vi å dele kunnskap og erfaringer med alle interesserte, slik at næringen som helhet kan adressere problemet, sier fagsjef i Bellona, Christian Eriksen, i meldingen.

Der refereres det til rapporten «Avfallshåndtering fra sjøbasert havbruk» fra 2017, hvor det er beregnet at opptil 29.000 tonn plastavfall genereres i havbruket årlig. Av dette er en stor andel høykvalitets hardplast som egner seg godt til resirkulering, men mye av plasten har ukjent endestasjon.

Bellona jog Grieg Seafood Finnmark har siden 2018 jobbet sammen om kartlegging, gjenvinning og håndtering av plast på deres oppdrettsanlegg. Dette har gitt verdifull ny kunnskap om plastforbruket på anleggene, opplyser partene.

Samtidig som det har resultert i en fordobling i plastgjenvinning. Dette samarbeidet ble i 2020 utvidet til å inkludere Grieg Seafood Rogaland.

– Gjennom prosjektet har vi funnet gode løsninger som kan tas i bruk av hele næringen. Med støtte fra Handelens Miljøfond kan vi utvikle en ny plattform for kunnskapsdeling og kursing. Nye løsninger har stort potensial for å øke gjenvinningsgraden av plast i havbruksnæringen, sier Eriksen i meldingen.