Prisfallet fortsetter dermed for fjerde uke på rad, og setter nok en ny bunnoteringer for året.

– Jeg tror at dette faktisk blir den uken i år hvor prisen er lavest. Nå kommer snart de ansatte i foredlingsindustrien i Europa tilbake i jobb, så da kommer etterspørselen opp igjen, sier en eksportør.

LAKSEPRISEN
  • Fredag ettermiddag inngås kontrakter for mye av neste ukes handel i spotmarkedet for fersk laks
  • Prisene varierer vanligvis mellom ulike vektklasser og produksjonsområder, og kan også variere avhengig av hvilket marked fisken selges til, samt hvilken ukedag den skal leveres. Sånn sett finnes det ikke en, men mange, laksepriser
  • Prisene som rapporteres i IntraFishs prissak, er et øyeblikksbilde i det artikkelen publiseres. Prisene er ofte en kombinasjon av faktiske handler og forventninger om handler senere på dagen
  • Bruken av anonyme kilder er problematisk, men siden de aller fleste insisterer på å være anonyme, ser vi dessverre ingen annen mulighet. Vi forsøker å ha et så balansert kildeunivers som mulig, med både oppdrettere, eksportører og foredlere.

Intrafish har snakket med seks aktører i markedet for fersk laks fredag ettermiddag. Gjennomgangstonen er at lite foreløpig er gjort, og at folk er ganske avventende.

– Vi skal ned, det er i alle fall sikkert. Spørsmålet er hvor mye ned vi skal, sier en utenlandsk foredler som håper på å få kjøpt til under 5 euro, selv om han innser at det nok å vel lavt.

Mye fisk

Mange aktører snakker om at det er en ubalanse mellom det som tas opp, og hva som etterspørres.

– Dermed faller prisene. Vi skal nok god ned på 50-tallet, sier en eksportør.

Han tror på et prisfall på nær 5 kroner kiloen fra forrige fredag.

– Akkurat nå er det slik at ferien i Norge er over og laksen har vokst godt gjennom sommeren. Høsten er høysesong. Samtidig er det fortsatt ferieavvikling en del steder i Europa, sier han.

Det er også et par andre problemer i markedet.

– Det er fortsatt knapphet på emballasje for innfrysing av fisk både i Norge og Europa. I tillegg hører vi at foredlere en del steder er underlagt begrensninger på vann, noe som gjør at de ikke får produsert som normalt.

Prisene

Intrafish har fått opplyst følgende priser fredag ettermiddag. Det meste av dette er prisforventninger, og ikke nødvendigvis nivåer det er omsatt mye fisk på.

  • 3–4 kg: 52–53 kr/kg
  • 4–5 kg: 53–54 kr/kg
  • 5–6 kg: 54–56 kr/kg