Kildene som IntraFish snakker med, høres slitne ut i stemmen. Den store sjømatmessen i Barcelona gikk av stabelen denne uka og ble avsluttet torsdag. Messen har tydeligvis tatt på for mange – med mange kundemøter og ellers høg aktivitet.

Mange handler er gjort underveis, og mye var avtalt allerede onsdag. Men ikke alt. Prisene skal ha falt siden onsdag.

LAKSEPRISEN
  • Fredag ettermiddag inngås kontrakter for mye av neste ukes handel i spotmarkedet for fersk laks
  • Prisene varierer vanligvis mellom ulike vektklasser og produksjonsområder, og kan også variere avhengig av hvilket marked fisken selges til, samt hvilken ukedag den skal leveres. Sånn sett finnes det ikke en, men mange, laksepriser
  • Prisene som rapporteres i IntraFishs prissak, er et øyeblikksbilde i det artikkelen publiseres. Prisene er ofte en kombinasjon av faktiske handler og forventninger om handler senere på dagen
  • Bruken av anonyme kilder er problematisk, men siden de aller fleste insisterer på å være anonyme, ser vi dessverre ingen annen mulighet. Vi forsøker å ha et så balansert kildeunivers som mulig, med både oppdrettere, eksportører og foredlere.

Ny all time high

- Prisene er sannsynligvis de høgste noensinne, kanskje med unntak av pionertida, før næringa var kommet skikkelig opp å stå, sier sjømat-analytiker Herman Aleksander Dahl i meglerhuset Nordea Markets.

På årsbasis selges mellom 35 og 40 prosent av norsk laks på kontrakt og resten på spot-markedet.

- De ukene da det er lite fisk tilgjengelig, slår det spesielt sterkt ut på spotprisene, sier Dahl til IntraFish.

Han har studert statistikken for de siste 20 årene.

- I nyere tid har vi aldri sett noe liknende, sier han.

Mellom 2016 og 2021 lå rekordene enkelte uker rundt 80 kroner.

- Det var all time high. Nå ligger vi 50 prosent over det, sier han.

Herman Aleksander Dahl.

Én euro ned

En polsk importør melder at hun har hørt at prisene er en hel euro ned på bare to dager. Sjøl kjøper hun ikke på spotmarkedet på dette prisnivået, kun på allerede inngåtte kontrakter. Bedriften har dessuten en del igjen på fryselager.

– Jeg vet ikke hvorfor prisene er så mye ned, men det er plutselig kommet mer superior kvalitet på markedet, og der står fortsatt igjen en del usolgt laks fra forrige fredag, sier hun til IntraFish.

Hennes fabrikk har stengt produksjonen også denne fredagen. De starter ikke opp igjen før neste onsdag. Det er langhelg rundt 1. mai i Polen. Mandag og tirsdag er også fridager.

– Jeg hørte i morges at prisen ligger på euro 12,20 for størrelsen 3–4 kilo, levert Polen. Det er for fisk som slaktes i dag. Hva prisen blir for neste uke, aner jeg ikke. Men jeg hører at det er vanskelig å selge over 13 euro. Pris-dansen er helt stupid, opp og ned, hele tida. Det er best bare å stenge produksjonen. Dette taper vi penger på, sier hun.

En liten fiskebutikk i Barcelona sentrum. Mye av fisken i Spania selges fortsatt på tradisjonell måte, i fiskebutikker eller betjente fiskedisker i supermarkeder Foto: Anders Furuset

Polen har i nesten ti år vært Norges største enkeltmarked for direkte salg av oppdrettet laks. Polakkene foredler fisken og eksporterer videre, og særlig til Tyskland.

Frustrerte kunder

En norsk eksportør har møtt mange frustrerte kunder på sjømatmessen i Barcelona.

– Men jeg hadde forventet flere og krassere reaksjoner. Så det var egentlig positivt, sjøl om det var negativt. Det kundene spør om, er når prisene vil falle, sier han til IntraFish.

Også han rapporterer at der har stått en del usolgt fisk igjen fra tidligere i uka.

– Prisene er ned fra 2 til 5 kroner sammenliknet med forrige fredag og mange håper at den skal videre ned før klokka 15. Dessuten er krona blitt litt svakere. Da blir laksen billigere. Jeg tror mye fisk skal ned en halv euro før denne dagen er omme, sier han.

Eksportøren oppgir at industristørrelsene begynner på 115 kroner til oppdretter og ender på 125 for de største størrelsene.

Fra en stand på sjømatmessen i Barcelona. Foto: Anders Furuset

Konkurser kommer

En annen eksportør rapporterer at kundene sliter kraftig.

– Vi kommer til å få konkurser i foredlingsindustrien, og ikke bare i Europa. Fabrikkene er dyre og moderne, samtidig som de som skal betale regninger for moderne foredlingsteknologi, taper penger på å foredle. Så vi må nok forvente at prisene skal ned, men spørsmålet er når. Likevel vil nok årssnittet stabilisere seg på et høgere nivå enn tidligere, sier han og minner om at det er inflasjon på gang.

Alle matvarer blir nå dyrere, ikke bare laks. Men fôrprisene er opp. Transportene også.

– Jeg har ingen tro på lave laksepriser i år, sier han.

Men kan man snakke om stabile priser når det gjelder laks?

– Tja, jeg trur på et snitt på rundt 70 kroner i andre halvår. Vi får se. Dette blir spennende.

Laksetrailer. Foto: Anders Furuset

Eksportøren legger til at prisen er kommet under press i dag.

– Det er dukket opp mer fisk. Prisen skal nok ned fra 2 til 5 kroner, etter hva jeg hører, sier han.

– Men hvis der er mer fisk, hvorfor faller ikke prisene mer?

– Det er en dupp. Noen biler sto igjen. Det er litt spesielt denne uka på grunn av messen i Barcelona. Mange selgere er på reise og det bremser omsetningen. Men der er generelt sett lite utbud og ikke bare fra Norge, men fra alle lakseproduserende land, også Skottland. Og det virker som det skal vedvare også ut hele mai, sier han.

Tema med variasjoner

Ytterligere to eksportører melder om stabile priser til oppdretter, med forventninger på mellom 115 og 120 kroner kiloet.

En sjette kilde melder at det siste han hørte da han reiste fra Barcelona i går, var at prisene skulle videre opp på forrige fredag.

– Jeg hørte 130 kroner kiloet, men jeg vet ikke. Du får ringe rundt og spørre noen andre, sier kilden (som ikke handler med laks).

Matproduksjon i havet. Pressefoto

Etterlyser ydmykhet

En oppdretter i nord trur at prisene vil stabilisere seg på et høgere nivå enn tidligere, i likhet med andre råvarepriser.

– Nå bør vi være forsiktige med å hovere. Vi må vise respekt for kunder og marked. Mange av kundene våre sliter og det gjør meg ondt, sjøl om prisene nok vil holde seg høge ei stund framover. Slik er markedet, sier han.

Estimatene

IntraFish får oppgitt at det ved 13:30-tida er omsatt fisk på følgende priser, levert om bord i bil fra anlegg:

  • 2–3 kg: 110 kr/kg
  • 3–4 kg: 115–120 kr/kg
  • 4–5 kg: 118–122 kr/kg
  • 5–6 kg: 120–125 kr/kg
  • 6 kg +: 125–127 kr/kg

Forward-prisene

Megler Simen Thorbeck i laksebørsen Fish Pool melder at lakseprisen i inneværende uke er nesten fordoblet fra første uke i januar i år. Det vil si på bare fire måneder.

Snittet for industristørrelsene i fjor endte på kroner 58,26 for året som helhet (FPI-prisen).

I forrige uke (uke 16) endte FPI-prisen på kroner 114,36.

– Vi estimerer framtidsprisen for 2022 som helhet til kroner 81,34. Det er rundt 23 kroner høgere enn faktisk snittpris for fjoråret, sier Thorbeck til IntraFish.

Simen Thorbeck. Pressefoto

Estimatet inkluderer faktiske priser for årets fire første måneder pluss framtidsprisen fra mai til ut desember.

2016 ruver på toppen med høgste snittpris hittil på kroner 63,16 (FPI).

Framtidsprisen for å år ligger så langt kroner 18,20 over rekordåret, men det tar fortsatt åtte måneder før vi vet fasiten.

Framtidsprisen for andre halvår ligger nå på kroner 74,50.

– Jo, prisene er heftige. De er nydelige for oppdretterne, men ikke for kundene. Vi hørte mye klagesang i Barcelona, sier børsmegleren.

– Handles det mye på Fish Pool nå, eller kjører oppdretterne spot for alt det som de er gode for?

– Jo, der er et element av det siste, ja. Men etter en messe skyter som regel kontraktsmarkedet fart. Så langt i år er vi på linje med i fjor. Vi har faktisk handlet nesten nøyaktig samme volum, sier Thorbeck, uten å konkretisere nærmere.