For å dekke den voksende verdensbefolkningens behov for mat, må sjømatproduksjonen økes betydelig. Dette må gjøres på en bærekraftig og produktiv måte, basert på et solid kunnskapsgrunnlag, skriver OPS Sjømat og C4IR Ocean i en pressemelding.

Den uavhengige teknologistiftelsen C4IR Ocean og organisasjonen Ops Sjømat ønsker å gjøre havdata lettere tilgjengelig for industrien, myndigheter og forskning, slik at man sammen kan finne de nødvendige løsningene for et både sunt og produktivt hav.

– Stort steg i digitaliseringen

– Vår verden har ikke råd til å mislykkes i forvaltningen av havet. Kunnskap om den blå planeten vår er avgjørende for å forstå hvordan havet påvirkes av menneskelig aktivitet. Samarbeidet mellom C4IR Ocean og Sjømatdata er et stort steg i digitaliseringen av havet gjennom tilgjengeliggjøring og deling av data, sier Jon Arne Grøttum, leder for styringsgruppen i Ops Sjømat og direktør for Havbruk i Sjømat Norge.

Jon Arne Grøttum er leder for styringsgruppen i OPS Sjømat og direktør for Havbruk i Sjømat Norge. Foto: Sjømat Norge

Ops Sjømats sektorplattform heter Sjømatdata.

– Vi er stolte over å samarbeide med Ops Sjømat. Vi trenger data, åpenhet og sporbarhet. Å dele sjømatdata gjennom vår banebrytende Ocean Data Platform vil gi økt innsikt for beslutningstagere for å utvikle og dokumentere løsninger som reduserer fotavtrykket til industrien, sikrer biomangfold og øker tilgangen på næringsrik mat, sier Kristine Hartmann, daglig leder og ernæringssjef i C4IR Ocean.

Data Platform er bygget opp av oseanografiske og maritime data fra industri, myndigheter, forskning og allmennheten.

OPS Sjømat

OPS Sjømat er koblingsboksen for digitalisering og deling av data mellom interessenter til sjømatnæringen. OPS Sjømat skal være skal pådriver og tilrettelegger for at behovene og løsningene finner hverandre. Målet for samarbeidet og digitalisering er økt bærekraft og lønnsomhet. OPS står for offentlig – privat sektorutvikling. Styringsgruppen består av representanter fra Nærings- og fiskeridepartementet, Sjømat Norge og Sjømatbedriftene.

20 år med sjømatdata

Det er 20 år med sjømatdata som skal gjøres tilgjengelig gjennom samarbeidet. I første omgang vil det fokuseres på deling av data fra havbruk, eksempelvis miljø og fiskehelse, inkludert miljøundersøkelser. Senere vil flere datasett deles, også fra fiskeri.

Ops Sjømat, og C4IR Ocean vil jobbe for å definere felles prosjekter som bidrar til å støtte formålet som definert over. Prosjektene vil være åpne for andre som ønsker å delta, går det frem av pressemeldingen.

C4IR Ocean

World Economic Forum har opprettet 13 senter for den fjerde industrielle revolusjon rundt om i verden. Sentrene samarbeider med myndigheter, ledende industriselskaper, samfunnsaktører, innovatører og vitenskapelige eksperter fra forskjellige sektorer for å utforske hvordan man på best mulig måte kan dra nytte av fordelene med moderne teknologi for å løse viktige samfunnsoppgaver. Center for the Forth Industrial Revolution Ocean (C4IR Ocean) ligger i Oslo, og er det eneste senteret med et globalt mandat for å finne løsninger til utfordringer og muligheter i havet. C4IR Ocean ble opprinnelig grunnlagt av Aker-gruppen og World Economic Forum i 2019, og har nå et voksende nettverk på et titall partnere.