Dropp kjøttdeigen – spis oftere fisk

Torsdag kom nye kostholdsråd for første gang på ti år. Der blir det norske folk anbefalt å spise 300–450 gram fisk ukentlig.

Dagens middag i norske hjem?: Ekspertene mener vi må spise fisk oftere.
Dagens middag i norske hjem?: Ekspertene mener vi må spise fisk oftere.Foto: Anders Furuset (arkiv)

Torsdag ble de nye kostholdsrådene fra Helsedirektoratet presentert fra scenen under Arendalsuka – til stappfull sal.

Rådene, «Kostråd for god helse og gode liv», erstatter med dette kostrådene fra 2012, og anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet fra 2014.

Tidligere i år ble et utkast til rådene lagt ut på høring, med frist 20. mai. Her kom det inn 235 høringsinnspill, der mange var fra privatpersoner.

Du kan lese de nye rådene i sin helhet her.

Fet fisk

De nye kostholdsrådene består av syv råd – i motsetning til de seks som var sendt ut på høring.

Ett av de syv rådene nevner sjømat konkret:

Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.

Helsedirektoratet anbefaler å velge fisk og sjømat til middag to til tre ganger i uken, og gjerne som pålegg.

De sier at fisk og sjømat, bønner, linser, erter, egg og rent kjøtt er gode kilder til viktige næringsstoffer, og råder til å spise 300–450 gram fisk ukentlig.

Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, presenterer de nye kostholdsrådene på Arendalsuka.
Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, presenterer de nye kostholdsrådene på Arendalsuka.Foto: Skjermbilde fra direktesending

Av denne mengden fisk, anbefaler de at minst 200 gram bør være fet fisk, som laks, ørret, makrell og sild. Her rådes man også til å variere mellom disse, og mager fisk som torsk, sei og hyse.

Fisk i fiskeprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskegrateng og fiskepålegg regnes også med i anbefalingen. Det anbefales å velge fiskeprodukter som inneholder minst 50 prosent fisk.

Hvit fisk = klimavennlig

Med de nye rådene følger også en rekke tips til «gode valg for klima og miljø».

Her heter det at et økt forbruk av belgfrukter, fisk og sjømat, og et redusert forbruk av rødt kjøtt vil være gunstig for klima og miljø, og at klimagassutslippene fra fisk og sjømat varierer, men at det generelt er lavere enn for kjøtt.

– I Norge har fisk som torsk, sei, hyse, sild og makrell lave klimagassutslipp, men bunntråling og bifangst kan ha negativ påvirkning på miljø og naturmangfold, står det.

I rådene for hvordan ta gode klimavalg, er også oppdrett konkret nevnt:

– De største miljøutfordringene fra oppdrett av laksefisk er spredning av sykdommer og genetisk innblanding i villfiskbestander, men også utslipp av næringsstoffer og miljøfarlige stoffer i havet og klima- og miljøpåvirkning fra fôrproduksjon skaper miljøutfordringer.

Fisk er noe av det beste du kan spise: Her er torsk på fatet - i form av boknafisk, en nordnorsk spesialitet.
Fisk er noe av det beste du kan spise: Her er torsk på fatet - i form av boknafisk, en nordnorsk spesialitet.Foto: Ann Eileen Ditlevsen Nygård

Ystmark med oppfordring

Sjømat Norge kom i etterkant av publiseringen av rådene med en pressemelding.

Der sier administrerende direktør, Geir Ove Ystmark, at «sjømat er og blir en kostholdsvinner.»

– Det har det vært siden tidenes morgen. Nå må politikerne også ta grep for å sikre at mat servert i offentlig regi i større grad følger kostholdsrådene, sier han.

Han mener også at helsemyndighetene må sterkere på banen for at de offentlige innkjøpsordningene skal følge opp de nasjonale kostholdsrådene og at sjømaten gis mer plass i mat- og helsefaget.

– Nå må myndighetene og vi som bransje kjenne vår besøkelsestid og legge til rette for å øke konsumet av sjømat i Norge. Det er viktig for folkehelsen, sier Ystmark.

(Vilkår)
Publisert 15. august 2024, kl. 11.01Oppdatert 15. august 2024, kl. 11.49
kostholdsrådHelsedirektoratetArendalsuka