Fellesferien er over og mange har sine første arbeidstimer etter ferien i disse dager. Om du ikke har hatt tid til å holde deg oppdatert på oppdrettsbransjen i ferien, så har vi laget en oversikt over de viktigste sakene fra slutten av juni og frem til og med første uken i august.

Uke 26: Norsk selskap brukt i millionsvindel

Det norske lakseslakteriet Alsvåg Lakseslakteri i Vesterålen er blitt brukt i millionsvindel. Innkjøpssjefen i det ukrainske importselskapet Melmit LLC trodde han kommuniserte med daglig leder Stian Rydningen, men det stemte ikke.

– Situasjonen er så merkelig. For de hadde alle papirene vi bad om. Alt så profesjonelt og bra ut. Det er mange «ekte» selskaper som ikke har like god dokumentasjon som dette. Vi har lang erfaring med å importere mat, og har ikke opplevd noe som dette før, sa Daria Stasiuk til Intrafish.

Over 1,2 millioner kroner ble utbetalt til svindlerne.

– Det er ekstra trist at noen gjør dette på toppen av at vi er i en vanskelig situasjon med krig i landet. Krigen stoppet firmaet vårt for en stund, og summen vi har for å drive handel er ikke så stor. Vi har heldigvis andre vennlige selskaper som hjelper oss. Og polske kolleger har gjort mye for oss, sa Stasiuk.

Karsten «Kakki» Austevoll uttalte til Intrafish at han ser lyst på fremtiden for videreforedlingsselskapet, og at den nye fabrikken har økt kapasiteten deres. Foto: Arkivfoto

Uke 27: Bearbeidingsrekord

Aldri før er det bearbeidet mer norsk laks enn første halvår i år.

– I første halvår kom bearbeidingsgraden opp i 24 prosent og det er det høyeste noensinne, sa sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd til Intrafish.

Økningen i salg av bearbeidede produkter skjer til tross for at biomassen har vært lavere i 2022 enn 2021, og at lakseprisene har satt nye rekorder. Utfordringer med vintersår er noe av forklaringen.

– Vintersår påvirker helt klart. Det samme var tilfellet i fjor. Hadde det ikke vært for fisken med vintersår, så tror jeg det hadde vært lavere bearbeidingsgrad grunnet de høye lakseprisene, sa Frank Yri, kommersiell direktør i Seaborn.

Norsk brønnbåt ved lakselokalitet i Nordvest-Russland Foto: Russian Aquaculture

Uke 28: Laksesmolt til Russland

I april, mai og juni eksporterte Norge laksesmolt til Russland for 125 millioner kroner. Det er ned 17 millioner på samme periode i fjor, ifølge Norges sjømatråd som mottar sine tall fra Statistisk sentralbyrå. Handelen skjer lovlig og er ikke omfattet av noen form for sanksjoner.

– Fisk og marine produkter som sådan er ikke omfattet av sanksjoner fra EU eller Norge, uttalte statssekretær Kristina Hansen i Nærings- og fiskeridepartementet i juni i en epost til Intrafish.

I starten av juli rømte flere kveiter fra Nordic Halibut sitt oppdrettsanlegg. Foto: Arkivfoto Nordic Halibut

Uke 29: 11.000 kveiter rømte

I starten av juli meldte Fiskeridirektoratet at oppdrettskveite hadde rømt fra Nordic Halibut sin lokalitet i Møre og Romsdal. Senere samme måned meldte selskapet at over 11.000 av 14.000 kveiter hadde rømt fra anlegget Ørjavik.

– Selv om dette er en svært alvorlig operasjonell hendelse har den begrenset innvirkning på selskapets økonomiske stilling, guiding for 2022 eller innflytelse på selskapets langsiktige vekstplaner for å produsere 4.500 tonn HOG innen 2026, og 9.000 tonn HOG innen 2030, uttalte administrerende direktør i Nordic Halibut, Edvard Henden, i en børsmelding. Det økonomiske tapet for selskapet er på tre-fire millioner kroner.

Begge de to største bransjeorganisasjonene i Chile fordømmer den delvis norsk eide lakseprodusenten Nova Austral for å drive på kanten av loven og for å ødelegge næringens omdømme. Selskapet blir beskyldt for overproduksjon, og myndighetene vil inndra tre av laksekonsesjonene deres.

– Sanksjonene fra miljømyndighetene (SMA) og uttalelsene gitt av bransjeforeningene, refererer til hendelser som skjedde i produksjonssyklusen 2016–2018 da en annen administrasjon dreiv selskapet vårt. Nova Austral er nå helt annerledes, skrev selskapet i et svar til Intrafish.

Uke 30: Fisk døde under transport

Lakseprisene har gjennom sommeren gått betydelig ned gjennom sommeren til lavt på 70-tallet. Her kan du lese vår siste temperaturmåling på laksemarkedet og prisene på laks.

Intrafish meldte om at 10.000 fisk døde under transport med Frøy Gruppens brønnbåt «MS Namsos» onsdag 6. juli. Årsaken var trolig at båten kjørte gjennom et algebelte. Fisken tilhørte Norway Royal Salmon (NRS).

– I forbindelse med transport av fisk fra lokaliteten Danielsvika til slakteriet så kan det se ut til at brønnbåten har kjørt gjennom et strøbelte hvor vannstrømmer har medført lokal oppblomstring av alger. Dette er samsvarende med observasjoner fra båten, måleinstrumentene og vannkvaliteten om bord, og adferden på fisken. Dette er vanskelig å gardere seg mot, men i ettertid har vi gått mer lukket i området der uhellet inntraff og har heller ikke hatt andre uforutsette hendelser ved transport av fisk til slakt, sa produksjonsdirektør Per Magne Bølgen i NRS til Intrafish. Z

Det var om bord i brønnbåten «Namsos» at fisken døde. Båten tilhører Norsk Fisketransport (NFT) / Frøy, som igjen eies av NTS. Her er hun avbildet ved Salmonors lokalitet Tærnskjæret i Nærøysund kommune i Nord-Trøndelag Foto: Anders Furuset

Uke 31: Nytt kjempeanlegg på Rjukan

Hima Seafood har sikret finansiering og startet byggingen av et stort anlegg på Rjukan. Hima Seafood skal ikke produsere laks, men stor ørret, og blir dermed et av verdens største slike anlegg.

Selskapet er sparsom på informasjon, men via lokalavisen Rjukan Arbeiderblad kom det frem at anlegget skal få en produksjonskapasitet på 8.000 tonn, og være i drift fra 2024. Rundt 2,5 milliarder kroner skal investeres over flere år.

Industri- og fjellbygden Rjukan skal snart får verdens største landbaserte ørretanlegg. Foto: DN

Utstyrsleverandøren Akva Group kom onsdag forrige uke med et såkalt negativt kvartalsvarsel. Her melder selskapet at driftsresultatet i andre kvartal ble rundt -41 millioner kroner. Til sammenligning var det +32,3 millioner kroner samme kvartal i fjor.

Økte kostnader tynger resultatet, og det er ventet usikkerhet resten av året, opplyses det i meldingen.

– Vi har noen kontrakter i ordreboken vår som er to-tre år gamle. De ble inngått i en tid da det ikke var nødvendig å ha med klausuler om indeksjusteringer. De siste tolv månedene har vi med slike klausuler i alle kontrakter, slik at vi kan indeksregulere kostnadene. I de gamle kontraktene er det vi som må ta smellen når kostnadene stiger så mye som de gjør for tiden, sier Nesse.

  • Onsdag forrige uke publiserte Norges sjømatråd månedsstatistikk for sjømateksporten i juli, som viste at Norge eksporterte sjømat for totalt 11,6 milliarder. Det er opp 2,1 milliarder kroner, eller 23 prosent fra juli i fjor, og en ny juli-rekord.

Ekssjef og ny sjef

Om du fremdeles har noen feriedager igjen, eller vil lese noen av reportasjene som er publiserte i sommer, kan vi blant annet anbefale disse: