Laksemilliardær Gustav Witzøe har den siste tiden fått kritikk fra flere hold i etterkant av intervjuer han gjorde med VG og Dagbladet, der han gikk hardt ut mot formuesskatten, og samtidig fortalte at han kunne spart store summer på å flytte fra Norge eller selge virksomheten til utlandet.

Da fortalte Witzøe, som ifølge Kapital er Norges 6. rikeste (med en formue på 33,5 milliarder kroner), deriblant at han og sønnen betalte over 200 millioner kroner i skatt i fjor, og at det var «prisen de må betale for å holde driften hjemme i Norge»

Kritikk fra gründere

Mandag omtaler Dagens Næringsliv ny kritikk, denne gang fra gründerhold: i et lengre Facebook-innlegg avisen omtaler går Karl Munthe-Kaas, som er medgrunnlegger av milliardsuksessen Oda, tidligere kjent som Kolonial, hardt ut mot Witzøes uttalelser.

I innlegget skriver Munthe-Kaas at det «er uetisk å true med utflytting», og at formuesskatten er en del av samfunnskontrakten.

– Det er der jeg mener det går over streken. At en velstående mann er imot formuesskatten er ikke så nytt. Det at han derimot går til det skrittet og antyder at man bør vurdere å flytte, der mener jeg han krysser en etisk grense, sier Munthe-Kaas til Dagens Næringsliv.

Til avisen opplyser gründeren at han ikke vil gå til personangrep, men at det «må gå an å ha en diskusjon om etikk».

– Du kan oppleve det som urettferdig at du blir fratatt investeringskraft. Du kan være uenig. For all del. Men bare ikke si at du skal flytte ut. Det er noe nesten barnslig over det. Da kan du legge igjen formuen når du drar, sier han, sier Munthe-Kaas.

Også Andreas Thorsheim, som er gründeren bak solcelle-selskapet Otovo, kritiserer Witzøes uttalelser.

– Det er smakløst. Det går ikke an å melde seg ut av samfunnet og flytte fordi man må betale formuesskatt. Det er ikke akseptabelt, og Witzøe bryter en samfunnskontrakt han og vi andre som lager bedrifter har nytt godt av gjennom at fellesskapet har bygget infrastruktur, utdannelse av arbeidsstyrken og handelsavtaler, sier han, og legger til at han tror de fleste nye gründere vil akseptere formuesskatt.

Begge står ifølge DN bak selskaper i milliardklassen, og Munthe-Kaas har ifølge avisen Oda-aksjer verdt en halv milliard kroner, selv om avisen opplyser om at ligningsformuen for 2021 vil være langt lavere.

Avviser flytteplaner

Witzøe reagerer på Munthe-Kaas uttalelser overfor DN.

– Jeg reagerer svært negativt på at Munthe-Kaas prøver å gjøre seg til moralens vokter på bekostning av andre. Det bringer debatten ned på et nivå vi burde slippe. Det eneste jeg har gjort er å påpeke at det er grenser for hvor langt norske myndigheter kan gå i å pålegge norske eiere en ekstra ryggsekk sammenlignet med våre konkurrentland, skriver han i en e-post til DN.

Han opplyser om at han heller ikke har noen flytteplaner.

– Jeg har ikke tenkt å flytte, og det ville uansett i så fall ikke være for å skade bedriften, men for å sikre bedriften og jobbene. Slik Munthe-Kaas gjør ved å skaffe seg utenlandske eiere, skriver han.

Samtidig viser han til at nettmatselskapet Oda har flere utenlandske selskaper på eiersiden.

– Det er heller ikke noe uetisk i at han gjør det. Eierne av noen av de største norske næringsformuene har allerede forlatt Norge på grunn av denne skatten. Munthe-Kaas må få lov til å selge seg ned til hvem han vil, men bør ha respekt også for de av oss som er opptatt av å bygge sterke, norske eiermiljøer, forteller Witzøe til DN.