I dag feires nasjonalt havbruksjubileum, 50+1 år, i et storstilt arrangement på Hitra - stedet som på mange måter er havbrukets vugge.

Havbruksjubileum
  • Nasjonalt havbruksjubileum er en markering av oppstarten av havbruksnæringen i Norge.
  • Det er et samarbeid mellom Hitra kommune, Sjømat Norge, Nærings- og fiskeridepartementet og Kystmuseet i Sør-Trøndelag.
  • Markeringa skjer ett år etter den opprinnelige planen, naturligvis på grunn av koronapandemien.

Markeringa skjer ett år etter den opprinnelige planen, naturligvis på grunn av koronapandemien.

1970 blir regnet som et startpunkt for kommersiell oppdrett i Norge. Det fantes oppdrett i landet før den tid, men dette var starten for utbredelse av lakseoppdrett langs hele kysten med gode økonomiske resultater og produksjonsteknologi som er gjeldende også i dag.

Bernt Fjeldvær er formidler ved Kystmuseet i Trøndelag. Han har ansvaret for innsamling og konservering av bilder fra havbruksnæringen. Museet har fått inn rundt 10.000 bilder i samlingen – og de ønsker flere.

Ukjent tid og sted. Foto: Tore Håstein/Kystmuseet i Sør-Trøndelag

– Det er for å ta vare på historien, først og fremst. Det er mange som sier at oppdrettsnæringa er Norges nest størst næring. Det er bare olje som er større. Og det har vært en rivende utvikling de siste 50 årene. I et historisk perspektiv er ikke 50 år så lenge, men i denne sammenhengen har det skjedd en enorm utvikling. Det er verdt å ta vare på, sier Fjeldvær til IntraFish.

– Mange av pionerene som startet på 50- og 60-tallet er borte. De som lever enda er i 80- og 90-årene. Derfor haster det litt å få samlet inn historien før den forsvinner. Vi har som mål å samle mest mulig av den nasjonale oppdrettshistorien, ikke bare lokalt men i hele landet, fortsetter han.

Tre store samlinger

Museumsdirektør Jørgen Fjeldvær har tidligere sagt til IntraFish at han kunne ønske det ble etablert et nasjonalt havbruksmuseum på Hitra.

Havbruksmuseet har fått inn tre store samlinger som utgjør 7.500 av bildene. Resten er mindre samlinger fra andre aktører og privatpersoner.

Den største samlingen på 4.000 bilder har de fått fra Vidar Vassvik som var tekniker på Akvaforsk sitt anlegg på Sunndalsøra. Senere ble han profesjonell fotograf og har gitt ut flere bøker om oppdrett og fiskeri.

Fra venstre: Einar Brun og Ove Grøntvedt. Bildet er fra anlegget til Havlaks på Laksåvika, Hitra 1972. Foto: Christian Andersen/Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Arbeidet med å digitalisere alle bildene er tidkrevende.

– Vi hadde et skikkelig skippertak i fjor hvor vi hadde sommervikarer og helgevikarer som digitaliserte bilder når de ikke betjente kunder. De fikk gjort unna flere tusen bilder da.

Selv om bildene er digitaliserte er det også en stor jobb å gjøre de søkbare for alle.

– Min jobb består i å få organisert bildene og legge de inn i et program som heter Primus som alle museer bruker. Der legger vi all informasjon vi har om bildene. Da kommer det samtidig på digitaltmuseum.no på nett som er tilgjengelig for alle.

Ønsker både bilder og gjenstander

Per nå er det 1000 bilder som er søkbare på Digitalt museum.

– Vi ønsker oss mange flere bilder. Alt er av interesse. Mange tenker at bilder fra 80-tallet er for nytt og ikke interessant, men det er det absolutt. Bare send det inn.

Fjeldvær oppfordrer også folk til å sende inn gjenstander.

– Vi er interessert i gamle gjenstander fra næringa. Ting blir kastet når det ikke er i bruk lenger. Det finnes veldig lite av de gjenstandene de brukte før. Mye av dagens gjenstander er så store. Vi kan ikke samle inn en merd på 157 meter i diameter og sette den i et magasin, sier han.

Brønnbåten «Petra» tilhørende Steinar Arnøy fra Smøla. «Petra ligger ved anlegget til Torbjørn Flakstad fra Senja. Indre Selfjord, Senja. 1974. Foto: Christian Andersen/Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Nyttig med erfaring

Fjeldvær har selv bakgrunn fra næringen, noe som kommer godt med i bevaringen av gamle bilder.

– Men må ha litt bakgrunnskunnskaper for å se hva som skjer på bildene, hvis det er bilder av en arbeidsoperasjon for eksempel. Slik sett er det en fordel å ha litt erfaring fra næringa, sier museums-formidleren – som har en lang karriere som røkter i Lerøy-Midt bak seg – før han startet på museet.

I dag er han klar for å hedre næringa i den store jubileumsfesten.

– Vi har fått bruk for en del bilder i den forbindelse – og vi har fått en del henvendelser fra aviser og andre som vil ha bilder som kan brukes til markedsføring. Det er bra å ha en stor bildebase man kan hente bilder fra.

Bernt Fjeldvær i museets båt «Dufa». Museet har med grupper ut på oppdrettsanlegg og formidler fakta og historikk om næringen. Foto: Tonje Selvåg / Hitra – Frøya lokalavis.