Tirsdag omtaler avisen Vesterålen Online at oppdrettsselskapet Nordlaks Oppdrett møter staten i Midtre Hålogaland tingrett.

Sak fra 2017

Saken omhandler at selskapet ønsker erstatning etter en henlagt sak som stammer fra 2017. I februar i 2017 ble Nordlaks Oppdrett anmeldt av Fiskeridirektoratet for:

  • Feilrapportering av biomasse på to lokaliteter
  • At selskapet hadde større biomasse enn de aktuelle lokalitetene var klarert for
  • At selskapet ikke hadde iverksatt lovpålagte rutiner
  • At selskapet hadde mer fisk enn lovlig på en lokalitet


Det fremkommer i en e-post IntraFish har fått videresendt av selskapet, skrevet av deres advokat. Nordlaks bestred at det var grunnlag for anmeldelsen, og saken ble i mai 2019 henlagt av politiet. I etterkant har Nordlaks fremsatt et krav om erstatning for tap som selskapet var påført.

I e-posten IntraFish har fått videresendt av Nordlaks, som skrevet av deres advokat Oddmund Enoksen, er kravet oppgitt å være på 198.000 kroner. Han opplyser samtidig at politiet og statsadvokaten innstilte på at kravet skulle imøtekommes av Staten. Dette ble deretter avvist av Justisdepartementet og beredskapsdepartementet, opplyser han.

– Mulighet man har som selskap

Det er sistnevnte Nordlaks Oppdrett møter i Midre Hålogaland tingrett tirsdag, viser berammingslisten til Norges domstoler.

Advokat Oddmund Enoksen møter staten i retten for Nordlaks. Foto: Privat

– Dette handler om en mulighet man som selskap har, etter å ha blitt anmeldt og etter at politiet har henlagt saken, om å be om erstatning for tap som er påført i prosessen, opplyser kommunikasjonssjef i Nordlaks, Lars Fredrik Martinussen, i en e-post til IntraFish.

Han forklarer at han per nå ikke er kjent med når avgjørelsen er ventet å komme i saken.

IntraFish har forsøkt å komme i kontakt med advokat Oddmund Enoksen, og oppdaterer om vi får svar.