Tirsdag 17. august møtte Nordlaks Oppdrett staten i Midtre Hålogaland tingrett. Årsaken var at oppdretteren ønsket erstatning etter at de ble politianmeldt i 2017. Den omtalte saken ble siden henlagt av politiet.

Nordlaks ønsket rett i underkant av 200.000 kroner i erstatning som følge av det Enoksen beskriver som en drastisk politiaksjon i anledning saken i 2017. Ifølge rettsdokumentene måtte rundt 30 ansatte ut av sine kontorer og ble plassert på et møterom frem til ettermiddagen. Også for brønnbåten Bjørg Pauline ble det full stopp i flere timer.

Det selskapet ble siktet for gjaldt underrapportering av selskapets biomasse. Saken ble henlagt i mai 2019. Statens sivilrettsforvaltning avslo siden Nordlaks krav om erstatning, og saken ble så tatt til retten. Der møtte selskapet Justisdepartementet, som man møter om man vil bestride avgjørelsene til Statens sivilrettsforvaltning.

Advokat Oddmund Enoksen representerer Nordlaks i saken. Foto: Privat

Nordlaks vant

Nordlaks-advokat Oddmund Enoksen uttalte til IntraFish i etterkant av at partene møttes i retten at saken var prinsipielt viktig for dem.

Nå er dommen avsagt, opplyser Enoksen til IntraFish. Av den fremkommer det at Nordlaks vant saken:

– Retten har kommet til at saksøkers krav tas til følge, står det i dokumentet.

Enoksen forteller til IntraFish at han er godt fornøyd med utfallet.

– Vi er naturlig nok godt fornøy med dommen. Vi håper at det nå kan være sluttstrek for denne saken, sier han.

Retten summerer opp det samlede tapet som kan kreves dekket til 198.416 kroner. Saksomkostningene er på 44.000 kroner.

Ukjent om staten vil anke

Retten er blant annet uenig med statens innvending om at erstatningskravet til Nordlaks ikke er tilstrekkelig dokumentert.

IntraFish har vært i kontakt med justis- og beredskapsdepartementets advokat, Thea Westhagen Edell fra regjeringsadvokatene, som ikke ønsker å kommentere saken per nå.

Hvorvidt saken kommer til å ankes er ikke kjent. Hvis anken gjelder en formuesverdi under 250 000 kroner, kreves det samtykke fra lagmannsretten for at anken skal kunne bli behandlet, ifølge rettspapirene.