Daria Stasiuk i Melmit LCC. Foto: Privat

Det ukrainske importselskapet Melmit LLC trodde de kjøpte fisk av Alsvåg Lakseslakteri i Vesterålen.

Melmit har holdt på med import av kjøtt i 15 år. Men da det er stor etterspørsel etter sjømat i Ukraina, bestemte de seg for å starte med import av fisk.

Den første handelen ble alt annet enn en god opplevelse.

– Vi fant et par selskaper og snakket med dem, men vi likte Alsvåg sitt tilbud best og vi ble enige om å importere fire containere med fisk fra dem, sier Daria Stasiuk, som er innkjøpssjef i selskapet Melmit LLC til Intrafish.

Selskapet holder til i byen Lutsk, nordvest i Ukraina.

– Situasjonen er så merkelig. For de hadde alle papirene vi bad om. Alt så profesjonelt og bra ut. Det er mange «ekte» selskaper som ikke har like god dokumentasjon som dette. Vi har lang erfaring med å importere mat, og har ikke opplevd noe som dette før, sier Stasiuk.

– Svært mye penger

Innkjøpssjefen hadde dialog med en person som utga seg for å være Stian Rydningen, daglig leder i Alsvåg Lakseslakteri. Stasiuk snakket med personen over telefon og fikk utfyllende dokumentasjon og papirer med sertifikater på fisken som skulle leveres.

– Vi betalte i to omganger, siste innbetalingen gikk dagen da vi skulle få leveringen av fisken. Totalt betalte vi 119.000 euro.

Det er over 1,2 millioner i norske kroner.

– Det er svært mye penger for oss, påpeker Stasiuk.

Pengene gikk til en amerikansk bankkonto.

Innkjøpssjefen sier de har vært i dialog med banken i USA, men de har så langt ikke klart å spore personene.

De har også meldt saken til politiet i Polen, fordi transaksjonen ble gjort via et søsterselskap i Polen. Det ble også ifølge Stasuik meldt til politiet som jobber med nettkriminalitet i USA.

– Politiet i Polen jobber med saken, men det er så langt uten resultat, sier Stasiuk.

Krigen stoppet handelen

– Det er ekstra trist at noen gjør dette på toppen av at vi er i en vanskelig situasjon med krig i landet. Krigen stoppet firmaet vårt for en stund, og summen vi har for å drive handel er ikke så stor. Vi har heldigvis andre vennlige selskaper som hjelper oss. Og polske kolleger har gjort mye for oss, fortsetter hun.

Stasiuk forteller at sjefen for selskapet har forlatt landet på grunn av krigen – og at de ansatte ikke er fysisk til stede på kontoret på grunn av fare for luftangrep.

Hun sier de nå har endret strategi for handel med internasjonale selskaper.

– Vi har jo holdt på med import i 15 år og aldri opplevd noe slikt. Men nå har vi blant annet videosamtale med alle vi skal gjøre handle med. Vi antar at de som svindler ikke er så interessert i å vise ansiktet sitt.

Intrafish har fått tilsendt kontraktene, korrespondansen og kvittering på pengene som er overført til det fiktive selskapet.

Ny nettside

Intrafish omtalte i mars at Alsvåg Lakseslakteri opplevde at noen hadde kopiert nettsiden deres og utga seg for å være daglig leder og solgte fisk til selskaper i Europa.

Svindelen ble først oppdaget av et spansk selskap. Men selv om man klarte å få stengt ned den falske nettsiden, er det i etterkant blitt opprettet en ny med lignende navn. Nå har flere selskaper blitt lurt til å kjøpe fisk.

– Kundene får bestilt fisk via både engelsk og fransk. Så svindlerne kan kommunisere på disse to språkene. Det er profesjonelt gjennomført. Det ringer en person som snakker med dem og som utgir seg for å være meg med mitt navn. Nettsiden ser identisk ut og telefonnummeret som står oppført er norsk, sier leder Stian Rydningen i Alsvåg Lakseslakteri til Intrafish.

Rydningen forteller at totalt åtte selskaper har tatt kontakt for å fortelle om svindel. Syv av disse har betalt forskudd til det fiktive selskapet. Beløpene dreier seg om alt fra 10.000 norske kroner til over 1 million kroner.

Alsvåg Lakseslakteri selger ikke noen form for fisk, de slakter oppdrettslaks før den sendes videre for salg.

– Det er en svært vanskelig situasjon for selskapene. Vi synes det er en utrolig trist og kan ikke gjøre mye for å løse problemet, sier Rydningen.

Vet ikke hvem de kan stole på

– Det er veldig normalt å betale forskudd – og det har altså mange nå gjort. Det blir stille fra selskapet når kundene tar kontakt for å spørre hvor fisken blir av. Da kontakter de oss på Facebook og epost og er mildt sagt fortvilet. Mange er også aggressive. De vet ikke hvem de skal stole på, fortsetter Rydningen.

Selskapene som er utsatt for svindel holder blant annet til i Frankrike, Litauen, Kypros og England.

– Mange har kontaktet politiet i Norge i tillegg til sitt eget hjemland. De er rådville og vet ikke hvor de skal henvende seg for å få tilbake pengene. De spør om råd. Men det er begrenset hva vi kan gjøre.

Rydningen sier de har anmeldt forholdet til lokalt politi, men at saken er henlagt.

– Nettleverandøren vår har bistått med å stenge ned nettsiden, siden det var samme navn er det et direkte lovbrudd. Men nå har de opprettet en ny side.

Alsvåg Lakseslakteri ligger i Øksnes kommune i Nordland. Foto: Pressefoto

Han synes det er helt forferdelig at selskapene er blitt utsatt for dette, og særlig selskapet i Ukraina som er de som har tapt mest penger.

– Vi blir helt knust, det er helt forferdelig. Det er grusomt at dette skjer på toppen av at det er krig i landet og at selskapet er i en vanskelig situasjon fra før av. Det er lavmål, rett og slett.

Han håper oppmerksomhet om saken kan hindre flere selskaper i å bli lurt.

– Vi har også lagt ut en advarsel på vår egen nettside om at det eksisterer et falskt selskap med samme navn.

Politiet: – Meget utfordrende

Etterforskningsleder Marita Johnsen i Nordland politidistrikt bekrefter til IntraFish at de har mottatt anmeldelse og dokumentasjon, og at saken er henlagt.

Påtalemyndigheten som har lagt vekk saken er ikke tilgjengelig for kommentar, men Johnsen sier på generelt grunnlag at bedragerisaker er krevende for politiet.

– Det er meget utfordrerne å etterforske slike saker. Det er vanskelig å finne ut hvem som står bak. Bedrageriet har flyttet seg, det er nå 100 prosent nettbasert. Vi har utallige saker med falske fakturaer og lignende, sier Johnsen til Intrafish.

Hun kan bekrefte at de har mottatt spørsmål fra andre land i forbindelse med denne svindelsaken.

Intrafish har prøvd å ta kontakt med det fiktive selskapet gjennom kontaktinformasjonen som er tilgjengelig. Det har ikke lykkes Intrafish å komme i kontakt med selskapet så langt.

Intrafish har fått tilgang til korrespondanse som Alsvåg lakseslakteri har hatt med de ulike selskapene som er svindlet. Flere av selskapene har også meldt saken til politiet. Intrafish har sett kopi av anmeldelser og også falske fakturaer som selskapene har mottatt.