– De som jobber hos oss skal våkne om morgenen og ha lyst å dra på jobb, og når arbeidsdagen er over, skal man ikke ha lyst å dra hjem, sier samfunnskontakt Kjell-Børge Freiberg i Holmøykonsernet om nyfabrikken.

Kjell-Børge Freiberg Foto: Arkivfoto Bent-Are Jensen

4. mars i år besluttet sjømatgiganten Holmøy bygging av nytt lakseslakteri i Sortland – med en prislapp på 800–900 millioner kroner. Nå har konsernet i Vesterålen utvidet slakteriplanene med 54 meter kai til 30 millioner kroner.

– Etableringen av slakteriet vil skape 60–70 nye helårige arbeidsplasser der de første stillingene vil lyses ut til høsten, går det fram av en melding på selskapets nettside denne uken.

Første kvartal 2024 skal det nye lakseslakteriet til Holmøy Produkter stå ferdig.

Prosjektet omfatter tre bygg og beskrives slik av selskapet: et lakseslakteri med en administrasjonsdel, lagerbygg og en tankfarm. I tillegg kommer det utomhusområder. Prosjektet har et totalt bruttoareal på cirka 16.315 m² BTA fordelt på de tre byggene, og skal ligge på en allerede ferdig utfylt sjøfylling.

Hvorfor bygges dette lakseslakteriet?

– Vi ser på et nytt slakteri som den mest hensiktsmessige og fremtidsrettede løsningen, dette for å sikre god og riktig kompetanse i regionen vår. Vi produserer en betydelig mengde laks selv, og ønsker å ha kontroll på slaktingen og produksjonen, svarer Freiberg, i en epost til Intrafish.

Holmøy-konsernet

  • Holmøy Maritime er et av Norges største sjømatkonsern, og er tuftet på lokalt eierskap fra 1973.
  • Selskapet holder til i Sortland kommune i Vesterålen.
  • Konsernets hovedaktivitet er er fangst av villfisk og havbruk.
  • Selskapet har fire moderne fiskefartøy (Rederiet Prestfjord) som leverer fangst til eget anlegg. Trålerne har til sammen 2 kvoteenheter for hvitfisk og reker.
  • Havbruksselskapet (Eidsfjord Sjøfarm) produserer laks og har 16,5 konsesjoner fordelt på 6 kommuner lokalisert i nordre Nordland og Troms.

– Det har vært arbeidet over tid med disse planene der teknologi selvfølgelig har vært et sterkt fokus med tanke på produksjonen, men også hvordan vi skal skape en attraktiv arbeidsplass, legger han til.

Har skapt ikoniske bygg

Det er det ikke ukjente arkitektfirmaet Snøhetta, som er leid inn til prosjektet. De har opp gjennom årene vunnet flere store internasjonale arkitektkonkurranser – blant annet det ikoniske Operahuset i Oslo.

– Det er ikke alle lakseslakterier som kan skryte av så prestisjetunge arkitekter. Tror du at de har tilført bygget «det lille ekstra»? At dette blir «Operahuset» i Sortland?

– Da vi etablerte oss på Holmen i 2017 var det Snøhetta som ble valgt som arkitekt for anlegget. Det var derfor naturlig å velge Snøhetta for slakteriet som bygges like ved, svarer Freiberg. Han peker også på helhet i bygningsmassen som en faktor.

Slik vil det nye slakteriet ta seg ut når det står ferdig i 2024. Foto: Holmøy Maritime

– For oss har det vært grunnleggende å få praktiske, funksjonelle og effektive lokaler til vår sjømataktivitet, samtidig som vi har hatt en bevissthet til det estetiske. Vi er godt fornøyde med begge tingene, slår samfunnskontakten fast.

Samler aktiviteten på Holmen

– Dere opplyser at dette vil gi 60–70 nye helårige arbeidsplasser på Holmen, får dere tak i alle 60–70 lokalt?

– Vi også merker at det er et trangt arbeidsmarked og derfor har vi vært opptatt av å skape attraktivitet med helårige arbeidsplasser, svarer Freiberg og legger til at selskapet er i startgropen med å starte rekrutteringsprosessen.

– Til neste år er Holmøy konsernet 50 år. Eierne har bygget stein på stein der vi i dag er cirka 260 ansatte. Det at det aldri har vært skrevet ut et permitteringsvarsel i Holmøy er vi litt stolt over, men det er også et bilde på at det er gjennom attraktive arbeidsplasser vi tiltrekker oss dyktige ansatte, legger han til.

Med ny kai ferdig har selskapet over 350 meter kai totalt tilgjengelig ved anlegget i Sortland kommune.

Kaiutvidelsen vil gi totalt 350 meter kai. Dette bildet er en illustrasjon over hvordan kaien vil ta seg ut. Foto: Kjell -Børge Freiberg/Holmøy Maritime

Når lakseslakteriet står ferdig i 2024, samler konsernet det meste av sin aktivitet på Holmen i Sortland kommune der det har hovedbase.

– Våre fire trålere som har base her fra før, og leverer fangsten sin på eget anlegg her – cirka 25.000 tonn hvitfisk – gjør at når slakteriet står ferdig vil vi nærme oss 50.000 tonn sjømat her i Holmen. Dette er et volum som genererer stor sysselsetting og verdiskaping, understreker Freiberg.

Holmøy-konsernet har fire trålere som allerede har base på Holmøy. Disse leverer årlig om lag 25.000 tonn hvitfisk på eget anlegg. Foto: Holmøy Maritime Foto: Arkivfoto Holmøy Maritime