– At vi oppnår søkerrekord er en bekreftelse på at vi har lykkes med å skape et utdanningsmiljø som oppleves attraktivt for ungdom. Men det som er enda viktigere er at søkertallene viser at unge er motiverte for en fremtid i havnæringene, forteller Stig Selvåg, rektor ved Campus BLÅ Videregående skole i en pressemelding torsdag.

Rektor Stig Selvåg ved Campus Blå videregående skole. Foto: Campus Blå

74 søkere til 24 plasser

Mandag denne uken møtte 24 ivrige Vg1-elever opp på Campus BLÅ Videregående skole på Toft utenfor Brønnøysund, etter å ha kommet seg igjennom et svært trangt nåløye. Tallen viser at det i år var totalt 74 søkere til de 24 elevplassene ved Vg1 Naturbruk, som kvalifiserer til videre utdanning innen akvakultur, i tillegg til den nyoppstartede linjen fiske og fangst.

Den videregående skolen opplyser at den har hatt null frafall siden oppstarten i 2018, og gir sin egenutviklede «Campus BLÅ-modell» mye av æren for dette.

– Det er helt unikt, både i regional og nasjonal målestokk. Vi ser at målrettet innsats, godt arbeidsmiljø for ansatte og en riktig miks av teori og praksis er oppskriften på høy fullføringsgrad og motiverte elever, som igjen blir attraktive arbeidstakere, uttaler rektoren.

Oppstart fangst og fiske

Nytt av året er at skolen for første gang tar imot elever på Vg2-linjen fiske og fangst. Etter ett år her kan elevene søke læreplass og oppnå fagbrev som fisker eller skipper på fiskefartøy. Hele 50 prosent av søkerne til fiske og fangst-linjen var jenter.

– Det er stort behov for en jevnere kjønnsbalanse på norske fiskefartøy, så dette er noe vi er særlig fornøyde med. Det er fortsatt langt igjen for å oppnå kjønnsbalanse i næringen, og flere enn oss må nok trå til, men dette er helt klart en viktig start, uttaler Selvåg.

Campus BLÅ tilbyr i dag fag- og sertifiseringskurs og høyere yrkesrettet utdanning mot BLÅ næringer, i tillegg til den videregående skolen.

– Nå jobbes det også med å etablere en BLÅ folkehøgskole, noe som har skapt stort engasjement lokalt, opplyser skolen.

Folkehøgskoleplanene er klare, men skolen opplyser å være avhengig av å få et oppstartstilskudd over statsbudsjettet for å for å komme seg videre.

– Vi opplever at politikerne ser verdien av en blå folkehøgskole, og har derfor høye forventninger til årets statsbudsjett. Campus Blå Folkehøgskole skal være et tilbud til de som ønsker en smakebit av mulighetene som ligger i havet og langs kysten. I tillegg vil en folkehøgskole være viktig tilskudd til det unike kompetansemiljøet vi har bygget opp gjennom mange år, avslutter Stig Selvåg.