Innovasjon Norge har bevilget én million kroner til Pleco Marine.

Pleco Marine satser på bærekraftig produksjon av mikroalger til bruk i oppdrettsnæringen.

Selskapet har startet å produsere mikroalger på den gamle fiskebutikken på Kvalnes på Andøya for å teste hvordan sjøvannet påvirker vekst hos algene. Deretter skal disse prosesseres og sendes til analyse – før man kan si noe om resultatene.

– Vi trodde først at vi hadde fått avslag, men det viste seg å bare være noen formelle feil med søknaden vår. Lettelsen var stor da vi fikk melding om at vi fikk pengene. Én million kroner fra eller til har mye å si for veien videre, sier Jørgen Henriksen i Pleco Marine i en pressemelding.

Bedriften Norsjór fikk også én million kroner av Innovasjon Norge.

Norsjór utvikler et avansert lasersystem som skal fjerne skjell og tang som fester seg på skroget på skip. Dette er et internasjonalt anerkjent problem som ved fjerning gir gevinster som redusert drivstoffbruk, 25-55% reduksjon av Co₂ og null spredning av fremmede arter.

– Dette er startkapitalen, som er den vanskeligste å få på plass. Nå kan vi for alvor satse videre på vårt produkt, sier Amalie Eilertsen i meldingen.

Hun er en av fire ansatte i Norsjór. Både Norsjór og Pleco Marine ble til gjennom UiA Shift-programmet ved Universitetet i Agder.

UiA Shift er en mastergradutdanning i entreprenørskap hvor studentene etablerer og driver en oppstartsbedrift i løpet av tiden som studenter.