Den grønne arbeidsbåten ble nasjonalt kjent gjennom havariet av lasteskipet «Eemslift Hendrika». Arbeidsbåten drev rundt i Norskehavet etter havariet - men kom seg gjennom hendelsen uten store skader. Nå skal båten pyntes og gjøres klar til dåp i Trondheim - midt under Aqua Nor-messen.

Båten «AQS Tor» skal også være klar for å ta sitt første oppdrag allerede i starten av juli, går det fram av en pressemelding fra AQS fredag morgen.

— AQS Tor er straks ferdig reparert etter ulykken, og vi gleder oss veldig til å vise den frem på Aqua Nor, og selvsagt å leie den ut for sitt første oppdrag i sommer, uttaler teknisk sjef i AQS, Kristian Hjertvik, i meldingen.

Til IntraFish opplyser Hjertvik at var på en prøvetur i Kolvereidvågen torsdag.

– Det gikk strålende, sier han.

Fredag skal Sjøfartsdirektoratet komme innom på kontroll.

Disse bildene ble tatt under prøveturen 01. juli. Foto: AQS

Bergingsaksjonene av «Eemslift Hendrika» og båten til AQS ble tungt dekket av media. Da IntraFish tidligere intervjuet Hjertvik, som da akkurat hadde gått ut i pappaperm, om hendelsen, fortalte han om synet som møtte den under dag to av «Eemslift Hendrika»-dramaet, da de oppdaget at arbeidsbåten de hadde bestilt var borte fra dekk.

– Da vi så det, uten vår båt på dekk, var vi sikre på at den var gått ned, og at vi måtte begynne på et nytt prosjekt, uttalte han da.

Under Eemslift Hendrika-dramaets dag to var AQS' nye tilskudd ikke å se på dekk lengre. Foto: Hovedredningssentralen/Kystverket

Fikk skader

Fartøyet ble slept trygt til land i en bergingsoperasjon og senere reparert ved verftet til Moen Marin. Ifølge Hjertvik er blant annet kranene byttet ut. Én av dem havnet på sjøen, og en fikk såpass store skader at den måtte erstattes.

Når båten døpes i Trondheim i august vil den være åpen for deltakere.

— I tillegg vil båten være åpen for besøkende som ønsker en omvisning, opplyser selskapet i meldingen.

Servicebåten stilles ut i regi av Moen Marin, som har bygget båten. Rederirepresentanten håper tilstedeværelsen vil inspirere andre til å se til havbruksnæringa:

Arbeidsbåten ble berget av av slepebåten Stadt Sløvåg 07 april i år. Foto: Stadt Sløvaag

— AQS Tor har jo allerede blitt et kjent navn på landsbasis. Vi ønsker å vise den frem under messen, både fordi vi er stolte over den og ferden den har overlevd, men også for å inspirere andre til å jobbe på sjøen og starte i dette fantastiske yrket, uttaler Hjertvik videre.

Tiden etter bergingen

Den splitter nye servicebåten var ferdigstilt hos Moen Marin i Kroatia, og var på vei hjem til Norge da ulykken skjedde.

I og med at det nederlandske lasteskipet utgjorde en stor miljøfare om det hadde gått galt, med olje og drivstoff ombord, ble redningen konsentrert rundt den. AQS' nye båt ble berget i en privat bergingsaksjon ved hjelp av Stadt Sjøtransport.

– Denne bergingsaksjonen var ikke hverdagskost, og denne typen arbeid er grunnleggende komplisert, uttalte «Stadt Sløvåg»-kaptein Roman Antons til IntraFish, i anledning bergingen.

Etter bergingen ble AQS Tor fraktet til Florø, hvor fartøyet ble liggende i en ukes tid for inspeksjon og redegjørelse for skadeomfanget.

Blant det som manglet etter at AQS Tor falt av var en kran. I tillegg hadde den fått seg et godt smell i siden. Foto: Kystvakten

Hjertvik uttaler i pressemeldingen at de antar at skadeomfanget hadde vært mye større dersom de ikke hadde reddet båten selv. Etter en anbudsrunde gikk turen videre til Moen Verft på Kolvereid, hvor reparasjonene startet.

— Akkurat nå venter vi bare på noen få deler, så er båten klar for å settes i drift. «AQS Tor» blir en utmerket servicebåt for oppdrettsnæringa, i tillegg til at den er utrustet med ROV – og kan dermed brukes til andre oppdrag som kontroll av sjøkabler og rørstrekk under vann, avslutter han i pressemeldingen.